Şuhut Anayurt Gazetesi olarak tam üç yıldır Şuhut’a İstiklal Madalyası verilmesi ve ilçemizin adına tıpkı Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramankazan’da olduğu gibi bir ünvan eklenmesi konusunda yayınlar yapmaktaydık.
GAZETENİZ ŞUHUT ANAYURT’UN ÜÇ YILDIR DİLE GETİRDİĞİ KONU TBMM GÜNDEMİNDE:
“Şuhut’un adı GAZİŞUHUT olsun” önergesi
İlk kez Gazetemiz yazarlarından Tarık Özaşkın’ın (USTAHASANOĞLU) kamuoyuna duyurduğu ve defalarca gündeme getirdiği konu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı. İYİ PARTİ Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği fedakarlık ve kahramanlıktan dolayı Şuhut’un adının GAZİŞUHUT olarak değiştirilmesi için teklif verdi. 2016 yılında yazdığı “KURTULUŞ SAVAŞI’NDA ŞUHUT” kitabıyla ilçemizde 1919 – 1922 yılları arasında yaşanan olayları gün yüzüne çıkaran Tarık Özaşkın, yıllardır mücadelesini verdiği konunun TBMM gündemine gelmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu açıkladı.
Gazetemize açıklama yapan Tarık Özaşkın şunları söyledi ;
“2016’da yayınlanan KURTULUŞ SAVAŞI’NDA ŞUHUT kitabımda, zorlu savaş yıllarında ilçemizde yaşananları dile getirmeye çalışmıştım. Doğrusu kitabı yazmaya başladığımda endişe içindeydim. Elimizde fazla bilgi ve belge olmadığı gibi herhangi bir yayın da mevcut değildi. Prof. Dr. Turan Akkoyun hocamızın “Milli Mücadelede Cephe Hududu Olarak Şuhud’daki Faaliyetler” başlıklı bilimsel çalışması bize rehberlik etti.Kitabı bitirdiğimde şunu farkettim, meğer karanlıkta kalmış olan 1919 – 1922 yılları arasındaki Şuhut, büyük mücadelelerin verildiği, acıların yaşandığı, baştan sona kahramanlık ve fedakarlıkla yoğrulmuş aziz bir beldeymiş. Türk Ordusu, Afyon şehri işgal altında olduğu için faaliyetlerini Akşehir, Şuhut, Sandıklı, Bolvadin ve Emirdağ üzerinden sürdürmüş. Ancak Sakarya Zaferi’nden sonra Şuhut ön plana çıkmış. Şuhut, Büyük Taarruz’un başlangıç noktası olarak belirlendikten sonra, bütün hazırlıklar Şuhut merkez alınarak yapılmış. Şuhut halkı bu zorlu süreçte Türk Ordusunun yanında ve emrinde. Kitabı hazırlarken şunları gördüm; 15 Mayıs 1919’da Yunan kuvvetleri İzmir’e ayak bastığında, Afyon vilayetinden ilk protesto telgrafı Şuhut’tan çekilmiş. İşgal başladığında Şuhut’ta Kuva-yı Milliye teşkilatları kurulmuş.Şehit Bayatlı Arif Beyin KARAKEÇİLİ Miili Alayına Şuhut’tan büyük katılım olmuş. (Bunlardan biri Karadirek Ahmet Çavuş) Kurtuluş Savaşı yıllarında başımıza bela olan İç isyanlara Şuhut’tan destek yok. İsyan ateşi Yalvaç, Bolvadin gibi yerlere ulaşmış, buralardan isyana katılım var. Ama Şuhut başından itibaren Kuva-yı Milliyeci. Şuhut’tan asker firarisi yok. Ali İhsan Paşa (Ali İhsan Sabis), Şuhutluları çok severmiş. Şuhutlular da onu çok severmiş. Niye? Çünkü Ali İhsan Paşa Şuhutluların fadakarlığını, kahramanlığını bizzat görmüş. Bence Şuhut’un GAZİŞUHUT olmayı hak etme nedeni, Büyük Taarruz hazırlıkları yapılırken gösterdiği müthiş özveri ve destansı mücadeledir.
KURTULUŞ SAVAŞI’NDA ŞUHUT kitabı, Şuhutluların “sicil kaydını” ve “temiz mazisini” ortaya koyan bir çalışmadır. İYİ PARTİ Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun’a bu hakkımızın teslimi konusunda göstermiş olduğu çabalardan dolayı çok teşekkür ederim. Diğer Afyonkarahisar Milletvekillerimizin de bu çalışmaya destek vereceklerine inanıyorum. İnşallah 2024 yılında İlçemizin girişinde GAZİŞUHUT tabelasını görürüz.>Gizem Doğar