Şuhut Anayurt Gazetesi

HORZUMLU YÖRÜĞÜ HÜSEYİN BAŞKURT (1944-2024)

HORZUMLU YÖRÜĞÜ HÜSEYİN BAŞKURT (1944-2024)
197 views
29 Aralık 2024 - 16:53

1981-2001 yılları arasında Şuhut Lisesi’nde Fen Bilgisi Öğretmenliği ve okul müdürlüğü görevlerinde bulunan HÜSEYİN BAŞKURT hocayı 12 Aralık 2024 tarihinde kaybettik. 1944 doğumlu olan Hüseyin Başkurt, Şuhut eğitim camiasında hoş bir sada bıraktıktan sonra yaşamına Manisa Alaşehir’de devam ediyordu. Hüseyin Başkurt hocamıza Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
Dile kolay tam 20 yıl Şuhut’ta yaşayan hocamız mesleğine bağlı, ciddi, tatlı sert tabiata sahip bir eğitimciydi. Vefatının ardından sosyal medyada inceleme yaparken rahmetli hocamızın HORZUM /HORZUMLU YÖRÜĞÜ Kıpçak Türk’ü olduğunu öğrendim.
Harzemşah Devleti hükümdarı Celalettin Harzemşah, Cengiz Han’ın önünden kaçarak Doğu Anadolu’ya gelir. Celalettin Harzemşah bir süre sonra Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı Alaaddin Keykubat ile bozuşur. 1230 tarihinde Yassıçemen Savaşı’nda Selçuklulara yenilen Celalettin Harzemşah, sığındığı dağlarda yerli halk tarafından öldürülür.
Celalettin Harzemşah’ın ölümü üzerine onunla birlikte Anadolu’ya gelen Kıpçak Türkleri ve askerleri Selçuklu Devleti hizmetine girerler.
Zamanla Harzemşah ismi HORZUM şekline dönüşür. Horzumlu cemaati Batı Anadolu’da yaşar. Selçuklu Devleti yıkılınca Germiyanoğulları Beyliği içinde yer alır. Afyon , Kütahya, Bursa, Muğla, Aydın, Manisa , Antalya ve Isparta’ya dağılan Horzumlar’ın Avşarlarla akraba olduğu biliniyor. Dinar’a bağlı 23 köyde Horzumlu cemaati mensupları yaşamaktadır.
İnternette Hüseyin Başkurt hocamızın Manisa Horzumlu cemaati aydınlarından olduğu yazılıdır.
Uzun yıllar ilçemizde lise öğretmenliği ve müdürlüğü yapan Hüseyin Başkurt , Ayşe Başkurt’la evli olup Meryem, Melek ve Meral isminde üç kız evlada sahiptir. Melek doktor, Meral ise hemşiredir. Hocamız Manisa Alaşehir Kavaklıdere Kasabası’nda toprağa verilmiştir.
Şimdi sizlere Hüseyin Başkurt hocamızın bir Horzumlu sitesine kendi el yazısıyla yazdığı yaşam öyküsünü takdim ediyoruz;
ÖZGEÇMİŞİM
1944 yılında ‘Kurt Süleyman’ olarak bilinen Süleyman Başkurt ve ‘Sivri Hüseyin’ olarak bilinen Hüseyin Sivrikaya’nın kızı Meryem’den dünyaya geldim. Köyümüzde ilkokul olmadığından 1953 yılında Horzumkeserler İlkokuluna kaydoldum. 1957 – 1958 ‘de Horzum Alayaka Köyü İlkokulundan mezun oldum. Ortaokulu Alaşehir Ortaokulunda okudum. Ortaokuldan sonra Manisa Vakıflar yurdu sınavını kazanarak lise öğrenimimi Manisa Lisesinde tamamladım. 1964 de vekil öğretmenlik yaptım. Ertesi yıl necati Eğitim Enstitüsüne girdim. 1969 yılında Necati Eğitim Estitüsünü bitirdim. Aynı yol Ağustos 11’inde evlendim, yine aynı yıl kura ile Rize İkizdere Güneyce Ortaokuluna atandım. 1973’te Sarıgöl Lisesi’ne tayinimi istedim. 1980 yılına kadar bu oğulda öğretmen, müdür yardımcısı ve müdür olarak görev yaptım. Bu arada kızım Meral dünyaya geldi. Aynı yıl Isparta Yalvaç Atatürk Lisesine tayinim çıktı. Bir yıl kadar bu okulda çalştım. 1981 yılında Danıştay kararı ile tekrar Sarıgöl Lisesi müdürlüğüne döndüm. 7 ay kadar sonra Afyon Şuhut Lisesi Fenbilgisi Öğretmeni olarak tayinim çıktı. Halen bu okulda görev yapmaktayım.