1993 yılında Şuhut’un Akyuva Köyü’nde dünyaya gelen Cihat Kuş, hayallerinin peşinde koştu,yılmadan usanmadan çalıştı ve bugün sivil havacılık dünyasının önde gelen firmalarından birini kurmayı başardı.Şuhut Lisesi’nden mezun olduktan sonra Türk Hava Kurumu Üniversitesi Uçuş Gövde Motor bölümünü bitiren Cihat Kuş, çocukluk hayallerine adım adım ulaştı. Mezuniyet sonrası 1 buçuk yıl VIP helikopterlerinin bakımında görev alan Kuş. ardından Türk Hava Yolları’na katıldı. THY’ de 5 yıl çalışan Cihat Kuş, burada deneyimli usta kadrolardan mesleğin inceliklerini öğrendi. Pilotaj eğitimini yurtdışında alan Cihat Kuş, 2019 yılında Bursa’da ASYA ASC HAVACILIK firmasını kurdu.Hızla büyüyen havacılık sektöründe artan talepleri karşılamak için kurulan ASYA ASC HAVACILIK, Ulusal ve uluslararası sivil havacılık kurallarına ve düzenlemelerine uygun olarak Amatör ve Tücari Havayolu pilot eğitimi ve uçak bakım hizmeti veriyor.ASYA FLIGHT ACADEMY (Asya Uçuş Akademisi) 2020 yılında pilot ihtiyacını karşılamak üzere kuruldu. Her iki şirket Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirildi.Şirketlerin bünyesinde 6 uçak ve toplam 30 personel bulunuyor.
Kuş; ‘ Havacılığa olan ilgim dolayısı ile Uçak-Gövde-Motor alanında eğitim aldım. Türk Hava Yolları’nda uçak bakım alanında beş sene çalışma fırsatı yakaladım. Daha sonra hayalim olan Pilotaj eğitimine başlama kararı aldım ve Euro Asya Havacılık Eğitim Danışmanlığı Şirketi aracılığıyla Macaristan’da eğitimimi tamamladım. Arkadaşlarım ile aldığım karar ile genel havacılık alanında girişim yaptım. Bursa Yunuseli Hava Limanı’nda öğrencilerin gerekli eğitim süreçlerini yönetiyoruz. Yıl sonunda Hususi Pilot Lisansı (PPL) eğitimi vermeye başlayacağız. Bunun yanı sıra Bursa’da yeni başlatmış olduğumuz gezi uçuşları, tanıtım uçuşları düzenlemeye başladık. Bu sayede Bursa için yeni bir faaliyet alanı oluşturduk. Pilot olmak için düşünce aşamasında olan bireylere tanıtım ve süreç hakkında eğitim uçuşları düzenliyoruz. Kısa sürede gerek medyada gerek fiilen gerekli ilgi alakayı gördük ve bu bizi çok memnun etti. Şu an kadar yüzlerce kişiye eğitim verdik.Bu sebeple Bursa’da yıl sonunda bitmesini arzu ettiğim bir uçuş okulu projem var. Bu sayede kaliteli pilotlar yetiştirmeyi hedefliyoruz. Çok sevdiğim bir söz vardır;’Başarmak zordur. Kolaya kaçarsan sonuç basitleşir. Yokuş aşağı inmek kolaydır ama manzara tepeden seyredilir.’ Bu yönde devlet büyüklerimizden ilgi ve destek bekliyoruz. Manzarayı hep birlikte seyretmek ve havacılığın yediden yetmişe herkese ulaşmasını istiyoruz.’ dedi.
Daha çocuk yaşta, belki bir hayalde yaşıyordu bugünleri… Ama bizlere azmin ve inanmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteren Meryen Akar’dan dinliyoruz bu başarı öyküsünü; ‘Merhabalar ben Meryem Akar. 1976 Eylül doğumluyum. Havacılığa olan ilgim çocukluktan başladı. Yalova Taşköprü’de gezen askeri uçaklardan dolayı havacılığa ve uçmaya merak salmıştım. Lise yıllarında bir fırsat yakaladım. Okulumuzda açılmış olan model uçak kursu ile seçmeler yapıldı ve bende seçilen öğrenciler arasındaydım. Düzenlenen yarışmada bölge üçüncüsü oldum.Havacılığa bu şekilde adım atmış bulundum. Daha sonra Türk Hava Yollarının paraşüt kursu açtığını öğrendim. Yaşım tutmadığı için aileme taahütname imzalattım. İlk paraşüt atlayışımı Eskişehir’de gerçekleştirdim. Artık mesleğimin bu olması gerektiğine kanaat getirdim. Daha sonraki yıllarda 3 aylık bir eğitim aldım ve orada milli takımı gördüm. Hayran olmuştum. Daha sonra sıkı bir çalışmadan ve ailemi ikna ettikten sonra milli takım aday adaylığından milli takıma seçildim. 1994 senesinde ilk yarışmamda küçüklerde birinci oldum. Sabiha Gökçen’den madalya aldım. Bu beni çok heycanlandırdı ve pilot olmak istediğimi dile getirdim ve Sabiha gökçen bana başarabileceğimi söyledi. Bu arada Paraşüt öğretmeni oldum. Dünya 2.si oldum. İki üniversite bitirdin ve iki dil(ingilizce ve fransızca) öğrendim. Pilotaj eğitimi için gerekli şartları toparlayamadım ve Dubai’den milli takımdan aldığım teklifi kabul ederek bu fırsatı değerlendirdim. Burada yaptığım birikim ile Amerika’da pilotaj eğitimimi tamamladım. Atlas firmasında yolcu uçuğı pilot görevini üstlendim. Atlas firması iflas ettikten sonra Bursa Yunuseli Hava Limanı’nda işe başladım. Dünyanın gördüğü her büyük başarı önce bir hayaldi. En büyük çınar bir tohumdu, en büyük kuş bir yumurtada gizliydi…Erkek egemen bir sektörde kadın olmanın zorluklarını yaşadım. Fakat kendimi her zaman her konuda güçlü hissettim. Çünkü kadın olmanın dışında yaptığım iş ile anılmak isterim. Yaptığım işin gerekliliklerini yerine getiriyor olabilmek benim için her zaman öndeydi. Bu sebeple yetiştireceğimiz her birey bizim için çok değerli ve en üst düzey imkanları sunacağız.