REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Şuhut Anayurt Gazetesi

Çiftçinin Sesi

Çiftçinin Sesi
REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
523 views
13 Nisan 2022 - 18:49
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Şimdiye kadar yapılan yanlış ve eksik tarım ve hayvancılık politikası ile duvara tosladık . Nereden anlıyoruz , fahiş artan gıda fiyatlarından .
· Kırsalda ve köylerde yaşayan nüfusun şehirlere akmasına engel olamadık. Çiftçilik yapanların yaş ortalaması 58 olduğu açıklandı , çiftçilik yapanların sayısı gittikçe azalıyor. Böyle olunca çoğalan nüfusa tarımsal üretim yetmiyor , ne yapıyoruz “ ithalat” . Cıvıl cıvıl çocuk seslerinin yükseldiği köy okulları harabeye dönmüş , var olan 3-5 öğrenci ise taşıma ile başka okullara gidiyor. Sigortalı bir işim olsun diye şehre gidenlere orada iyi bir yaşam sağlayabilsek ne gezer . İçinde bir kısmının durumu iyi olabilir ama çoğunluğunun durumu ortada , yaşayarak görüyoruz . Hele şu ekonomik krizde daha net ortaya çıktı.
·Verimli topraklarımıza bir üretim planlaması yapamadık . Neyi ne kadar üreteceğiz bilmiyoruz , her şey el yordamına . Onun için bazı ürünler üretim fazlası oluyor yerlerde sürünüyor , emekler boşa gidiyor , bazı ürünlerin azlığı ise fiyatları tavan yaptırıyor.
·Tarım ve hayvancılık destekleri yetersiz . 2006 çıkarılan Tarım kanununa göre % 1 den az olamaz maddesi hep havada kaldı . 2021 de GSMH yaklaşık 1 trilyon 120 milyar tl , bu hesaba göre tarıma destek 112 milyar tl olması gerekir . Peki 2022 bütçesine tarım desteği ne ayrıldı ,29 milyar TL . Aradaki fark 83 milyar TL çiftçinin aleyhine .
·Tarım ve hayvancılık destekleri de bölük pürçük , ne takvimi var , ne de tam üretim odaklı . Çok zengin olduğunu bildiğim firmalara et taşıması için soğuk hava donanımlı araçlar alındı teşvik kapsamında . Bu nasıl destek ? Çiftçi ; Tarım müdürlükleri , Ziraat Odaları , Birlikler arasında evrak dolaştırmaktan yorgun düşüyor. Üretimi artırsın diye atanan , mühendisler , veterinerler masa memurluğu yapıyor , evrak dolduruyor. Bu nasıl bir israftır . Bu teknik personelin tarlada , ahırda çiftçi ile birlikte olması gerekmez mi ?
·Bölgemiz çiftçisi tüm olumsuzluklara rağmen üretim konusunda üzerine düşeni yapıyor. Torbası 600 TL ye gübre alıyor , torbası 300 TL ye yem alıyor , litresi 22 TL ye mazot alarak inadına üretim yapmaya devam ediyor .
Ülke gündemi ise ; Millet İttifakının adayı kim olacak ,hani alınmış bir seçim kararı yokken koro halinde şu olursa ne olur , bu olursa ne olur ? , Çok maaşlı bürokratlar , yanan orman alanları üzerinden rant dağıtmaya devam , adrese teslim ihaleler , TÜİK in işsizlik azalıyor numaraları , kur korumalı mevduatlara verilen afaki faizler , mart ayı ihracat , ithalat rakamları 23 milyar dolar – 31 milyar dolar .Bir aylık cari açık 8 milyar dolar , nereye varacak bu işin sonu .Borç , borç , borç.
Zamlardan , doğal afetlerden uzak bol ve bereketli kazançlar dilerim.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.