Şuhut Anayurt Gazetesi

çiftçinin sesi

çiftçinin sesi
469 views
21 Haziran 2023 - 19:23

Ulusal Süt Konseyi ; Ülkemizde süt üretiminde üretim ve fiyat istikrarı sağlamak için kurulmuş , sektör paydaşlarının bulunduğu , ziraat odaları , süt üretici birlikleri , Tarım Orman Bakanlığı , Ticaret Bakanlığı , Et Süt Kurumu , Sağlık Bakanlığı , Milli Eğitim Bakanlığı , Hazine ve Maliye Bakanlığı , TÜİK , Rekabet Kurumu temsilcilerin , üniversiteler , süt işleyen firmaların üye olduğu bir kuruluş . Zaman zaman açıklamalar yaparak kamuoyunda dikkat çekmeye çalışırlar .
Hani bakınca devasa bir konsey , sütle ilgili herkes orada , yönetim kurulu , denetleme kurulu var . yaptırım gücü var mı bilmiyorum , şu ana kadar duymadım . Süt fiyatlarını frenleme vazifesi olduğu açık , aynı hareketi yem fiyatlarında da bekliyoruz .
Yem fiyatları sürekli yükseliyor , nedeni yem ilgili hammadde dışarıdan geliyor . Bazı ürünlerin gümrük vergisi de yükseltildi . Hal böyle olunca yem fiyatları sürekli yükseliyor .
Peki süt fiyatları ne alemde , süt fiyatları artma bir yana azar azar her ay düşürülüyor . Paraları her ayın başında ödeniyordu , paraları da ay sonuna öteleniyor . Süt üreticisinin para kazanması için olması gereken nedir ? 1 litre süt parası ile 1,5 kg yem alabilmesidir .
Son yıllarda doğru dürüst , akılcı bir hayvancılık politikamız olmadı . En akılcı hayvancılık politikası , “ küçük aile işletmelerinin “ desteklenmesidir . Küçük aile işletmeleri , kar/zarar hesabını en son yapar , hayvancılık onların “ yaşam biçimidir “ Oysa destekler nasıl ; küçük aile işletmeleri de destekleniyor ama işi hayvancılık olmayan şahıslara , şirketlere devasa destekler yapılıyor . Yapılıyor da sonuç ne ? terk edilen işletmeler , iflas eden firmalar .
AHDE VEFA
Şuhut Organize Sanayinin yapılması için ilk hareket Haziran 2004 dür . Organize Sanayi kurulması için müteşebbis heyette olmazsa olmaz Afyon Ticaret Odası , İl Özel İdaresi , Şuhut Belediyesi . İlk harcı bunlar atmıştır . Belediye ve İl Genel Meclisi tamam da Afyon Ticaret Odasının tavrı çok önemli , o tarihte ATSO başkanı Melih Yurter . O tarihte Şuhut İl Genel Meclisi üyesi Fahrettin Ünsal . ATSO başkanı Melih bey OSB için Sinanpaşa’da yapılmasından yanadır , Şuhut yolunun zor olduğu düşünmektedir . Rahmetli Fahrettin Hoca OSB nin Şuhut’a yapılması için olağanüstü gayret gösterir . Melih Yurter ile arası iyi olan Ali Akyol’u ( Hıdır’ın Ali) devreye sokar , ATSO Başkanı ikna edilir . İlk sermayeyi ATSO yatırır , OSB yapım işi başlar .
Şuhut Organize Sanayi Bölgesi geç de olsa epey mesafe kazanmıştır . 20 kadar firma faaliyete geçmiş , 10 tane firma yakın zamanda faaliyete geçmeye uğraşıyor . Öte yandan yeni 60 sanayi arsası sanayicilere kazandırma işi sona yaklaşılmış . Emeği geçen herkese teşekkürler .
Bunu mevzuyu anlatmadaki muradım , rahmetli Fahrettin Ünsal hocamızın adının ,bir yere verilmesi , yine Şuhut’ta pek çok kişinin öğretmen olmasında emeği geçen rahmetli Öğretmen Mehmet Kahvecioğlu ( o tarihlerde Gönen Öğretmen Okulu Müdürü) adının verilmesi Şuhut’a hizmet edenlere AHDE VEFA borcumuzdur. Bu görev de Başkan Recep Bozkurt’a düşüyor .