Şuhut Anayurt Gazetesi

ÇİFTÇİNİN SESİ

ÇİFTÇİNİN SESİ
509 views
13 Aralık 2023 - 17:49

Gelecek sezon için hububat ekimlerini çoğu çiftçimiz yaptı , üzerine yağmur yağdı . Çiftçi tabiri ile “ tavında ekimler çok güzel oldu” . İnşallah çok güzel verimi de olur .
Tarım üstü açık fabrika diye tabir edilir . O yüzden doğal afetlere her zaman açıktır , hastalık , sel , kuraklık tarım ürünlerini çok etkiler . Bu yıl bir de “ tarla fareleri “ zararlısı eklendi. Gerçekten fareler çok zarar veriyor . Zehirle mücadele etmeye çalışanlar çiftçiler var ama sonuç almak çok zor , zira sen mücadele ediyorsun komşu tarla mücadele etmiyor . Fare çabuk ve çok üreyen bir mahlukat . Tek mücadelesi yine tabiatta dua edelim , yüksek basınçla gelen “ sisli hava “
Çiftçimizin ana ürünü patates için tohum tedariki başvuruları yapıldı . Bu yıl tohum fiyatları geçen yıla yüksek . Peşinat için de % 40 oranı belirlenmiş , Ziraat Odası tohumların bedelini peşin istiyor . Bu hem iyi hem kötü . Peşin almak şartları çok zorluyor , vadeli alanlar için faizler çok yüksek , kazancın faize gidiyor .
TMO satılan buğday ve arpalar ödenmesi gereken fark ödemeleri bu yıl geç kaldı . Önceki yıl bu farklar bir ay içinde ödenmişti . Bekliyoruz .
Tarım Bakanlığı “ sulama giderlerinin yarısı bizden “ projesinde kooperatiften sulama yapan çiftçiler sulama faturalarının yarısının ödenmesini bekliyor .
Cumhurbaşkanlığı 2024 yılı bütçesi TBMM geldi , görüşmeler başladı . Daha önce de olduğu gibi Saraydan gönderilen bütçe hiçbir değişikliğe uğramadan TBMM kabul ediliyor . Tarım ve hayvancılık ne kadar destek verilecek . 2023 bütçesinde % 59,9 artış yapılan destekler için 63 milyar TL olan destekler için 2024 bütçesinde %44,5 artışla 91 milyar TL destek öngörülmüş .
Tarımsal destekler yeniden düzenlenmeli , destekler çok geç ödeniyor . Bazı destekler çok komik kalıyor . Örneğin süt için ödenen destek 0,30 krş ve çok geç ödeniyor . Şimdi bir de inekler sigortalı olma mecburiyeti getirildi , destekler sigortaya yetecek mi bilmiyoruz .
Millet olarak seçim yapmayı çok seviyoruz . Kimle karşılaşırsak iki cümlenin birisi adaylar kim olacak , seçimi kim kazanır sorusu oluyor . Partiler daha aday belirleme işiyle uğraşıyor . Ülkemizde bütün seçimler için en fazla iki dönem şartı getirilmeli . Cumhurbaşkanından , mahalle muhtarlarına , parti genel başkanlarından , kulüp başkanına . Böyle olursa daha fazla kişi yönetimde olur , demokratik gelişmeye katkısı olur . Ben hatırlamıyorum Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın , Türkiye Odalar Borsalar Birliği Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklı’ nın , Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konferadasyonu TESK başkanı Bendevi Palandöken ‘nin ne zamandan beri o koltuklarda oturduğunu . Bunları çoğaltabiliriz . Bu olmaz , böyle yönetim olmaz , böyle demokrasi olmaz . Kim olursa olsun en fazla iki dönem görev yapacak , sıradaki gelsin .