Şuhut Anayurt Gazetesi

CİĞERİMİZ YANDI

CİĞERİMİZ  YANDI
1.089 views
08 Şubat 2023 - 14:28

Yurdumuz 5 Şubat Pazar gününü 6 Şubat Pazartesi gününe bağlayan gece Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde meydana gelen deprem afeti ile sarsıldı. Sabaha karşı 04.17’de 7.7 şiddetindeki deprem etkisini gösterdiği 10 ilde insanları uykuda yakaladı. Aynı gün 13.23’te merkezüssü Elbistan olan 7.6 şiddetinde bir başka büyük deprem ile felaketin boyutu katlandı.

Depremler, merkezüssü Kahramanmaraş ile birlikte Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’yı yerle bir etti, bu illere komşu illeri ise sokağa döktü. Depreme yağışlı ve soğuk mevsim koşulları ile birlikte afet bölgeleri tam anlamıyla can pazarına dönüştü. Yetkililerce dün tibarıyla 7 bin 108 yurttaşımızın vefat ettiği, 40 bin 910 yurttaşımızın ise yaralandığı açıkladı. Yine son verilere göre 5775 bina deprem sonucu yıkılırken, binlerce bina ise oturulamaz hale geldi.

İLÇEMİZ 1. DERECEDE DEPREM KUŞAĞINDA

Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketi olarak nitelenen Maraş depremi, yüzde 97’si deprem kuşağında olan yurdumuza bu afetin ihmal edilemeyeceğini acı bir şekilde hatırlattı. Yurdun büyük bir kısmı gibi dikey yapılaşmaya esir düşen ilçemiz de Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılı verilerine göre 1.derecede deprem kuşağıda yer alıyor ki; bu da deprem kuvveti ve sıklığı yönünden en riskli grupta olduğumuzu gösteriyor. Başta Afyon Caddesi olmak üzere farklı bölgelerde birbiri ardına yükselen binalar sundukları iskan olanağı ile beraber belli riskleri de beraberinde getiriyor. Zira Maraş depremi ile kimi yeni kimi eski pek çok katlı yapı yıkıma uğradı. Güncel sismik araştırmalara göre ilçemizde Karaadilli dışında hali hazırda geçmişte deprem üreten ve gelecekte de üretmesi beklenen diri fay veya aktif fay denilen fay çeşidi bulunmuyor. Ancak ilçemizin çevresi özellikle Dinar, Sultandağı ve Çay gibi ilçelerde aktif fay hatları bulunuyor. Yine ilçemiz ile Afyonkarahisar merkez ilçe arasında kalan alanda ise ‘Simav – Akşehir fay sistemi’ uzanıyor. Bu yönüyle bakıldığında etrafı ciddi kuvvet üretme potansiyeli bulunan faylarla çevrili, ilçemiz içerisinde ise Arızlı’da başlayıp sırası ile Kılıçkaya, Oynağanlı ve Karaadilli güzergahında devam eden bir biri ardında devam eden diri faylar bulunuyor. Güneyden ilçe merkezine yaklaşıldığında ise; Uzunpınar ile Demirbel arasında ise (bakırdağında) kuvaterner denilen etkinliği kuşkulu fay bulunuyor. Yine kuvaterner özellikte Çobankaya’dan başlayıp Bademli üzerinden devam eden bir başka fay da Türkiye Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün güncel diri fay haritasında yer alıyor. Bu faya paralel olarak bu faya paralel olarak Karakdağ yamacında bir başka kuvaterner fay daha bulunuyor. Bunların dışında kamu sismik haritalarında ilçemiz sınırlarında başkaca diri veya şüpheli fay bulunmuyor ise de; Prof. Dr. Ali Koçyiğit’in 2006 yılında yaptığı bir çalışmada ilçemizde ‘sismik boşluk’ olarak tarif edilen, uzun süre deprem üretmeyen ancak gelecekte yüksek kuvvetlerde deprem üretme potansiyeli bulunan 4 faydan söz ediliyor. Bunlar Yarışlı, Çobankaya, Güneytepe ve Ağzıkara isimleriyle anılıyor.

ŞUHUT DEPREME HAZIR MI?

Önümüzdeki dönemde yurt genelinde doğal afetlere bakışın değişmesi gerektiğini bir kez daha acı bir şekilde hatırlattı. Pek çok büyükşehir ve il belediyesinin afet planlaması bulunuyor. İlçemizin de bu konuda harekete geçmesi ve Şuhut Belediyesi öncülüğünde bilim çevrelerini ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek ilçemizin köylerini de kapsayacak şekilde afetlere karşı stratejik vizyon oluşturacak bir ‘master plan’ oluşturulması bekleniyor. İlçemizin sismik potansiyeli, jeolojik özellikleri, afetlere karşı alınabilecek tedbirler, olası afette eylem planı ve yapılaşma şartlarının ele alınacağı ‘afet senaryosu ve master planı’ yapılır ise; hem bu konuda proje üreten ilk ilçe olarak ilçemiz örnek teşkil eder hem de olası bir afete hızlı ve hayati bir müdahalede bulunarak kendi göbek bağımızı kesebiliriz. Uzun süredir depreme dikkate çeken gazeteniz Şuhut Anayurt bundan sonra da bu konuya dikkat çekmeye devam edecek.

DEPREM BÖLGESİNE ŞUHUT’TAN YARDIM ELİ UZANDI

Kahramanmaraş depreminin ardından yaraların sarılması için başta kamu kaynakları olmak üzere yurt genelinde seferberlik ilan edildi. İlçemizden de İlçe Jandarma Komutanlığı ve Şuhut Belediyesi’nde görevli bir kısım personel araç ve ekipmanla bölgeye gitti. Yine ilçemizde Şuhut Gönüllüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve diğer sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdiği organizasyonlarla toplanan yardım malzemeleri araçlarla bölgeye gönderildi. İlçemiz Kaymakamı Harun Reşit Han’da Cumhurbaşkanlığı kararı ile Hatay Vali Yardımcısı olarak görevlendirildi. Merkezi İstanbul’da bulunan ŞUHUT VAKFI ve Şuhut Kültür ve Dayanışma Derneğinin girişimleriyle düzenlenen bağış kampanyasında toplanan para ve diğer yardımlar deprem bölgesinde gönderilmeye başlandı. Öte yandan yurt dışından 27 ülke arama kurtarma uzmanlarından oluşan birlikleri bölgeye gönderdi. Şuhut Anayurt Gazetesi olarak afette can kaybının artmamasını temenni ediyor, vefat eden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifaler diliyoruz.Yardimlarin toplanıp sevk edilmesinde Şuhut Belediyesi başı çekiyor. Ayrıca belediye keşkek aracı afetzedelere çorba servis etmek üzere afet bölgesine gitti. Yüzlerce gönüllü Şuhutlu genç de kurtarma çalışmalarına katılmak üzere yola çıktı.