2019 yılından itibaren Şuhut ANAYURT Gazetesi’nde ısrarlı bir şekilde dile getirdiğimiz ancak bir türlü gerçekleştirme imkanı bulamadığımız bir özlemin, bir hayalin adıdır ; ŞUHUT ZAFERYOLU KÜLTÜR SANAT VE TURİZM FESTİVALİ…
Yaklaşık 4 yıldır sürekli gündeme getirdiğimiz bu proje nedense hayata geçirilemedi. Özellikle sadece ülkemizin değil bütün dünyanın elini kolunu bağlayan pandemi döneminde bu projenin gerçekleşmesini çok arzuladık. Nedenine gelince, günlerce hatta aylarca siftah yapamayan, işsizlikten dolayı borcunu ödeyemeyen, sıkıntı çeken Şuhut esnafına “can suyu” olacağına inanıyorduk.
Teklifimiz şöyleydi; 24-25-26 Ağustos günlerini kapsayan, kültür sanat, ticaret ve turizm amaçlı, üç günlük bir festival. Adı da Şuhut’a yakışan, ilçemizle özdeşleşen adeta markamız haline gelmiş olan “ZAFERYOLU” olsun, dedik. Bu çıkışı sadece ekonomik gerekçelerle yapmadık, aynı zamanda Atatürk’ün Şuhut’a geldiği günün hakettiği şekilde kutlanması için düşündük.
Ekonomik kaygılar ve tarihi mirasın korunması isteği birleşince “Şuhut’a böyle bir festival yakışır” diye yazılar yazdık. Çevremizdeki il ve ilçelerde eskiden beri yöresel ürünleri, tarihi olayları ve büyük şahsiyetleri öne çıkaran etkinlikler (festival, şenlik anma, fuar, panayır vb) düzenleniyor. Bolvadin’de “kaymak”, Sultandağı’nda “kiraz”, Dazkırı’ da “halı kilim”, Sandıklı’da “Yunus Emre”, Dinar’da “Marsyas Müzik”, Akşehir’de “Nasrettin Hoca”, Yalvaç’ta “Psidia Antiokhiea”, Gelendost’ta “Miryakefalon Zaferi”, Emirdağ’da “Gurbetçi” Başmakçı’da “Flamingo ve Yumurta” temalı festival ve şenlikler tertipleniyor
Şuhut Zaferyolu Festivali, ilçemize özgü patates, keşkek, sucuk, patatesli ekmek, bükme, katmer, hamırsız, haşhaş ezmesi, kızılcık, fasulye gibi pek çok ürünümüzü bütün dünyaya tanıtacaktır. Son bir yılda Şuhut’a gelerek çekim yapan TV ekipleri, ilçemizi Türkiye’de tanınan, bilinen bir şehir haline getirdi. Demek ki bu işin sırrı, bizde mevcut olan potansiyeli tanıtabilmek.
Eğer bu festival gerçekleşirse Şuhut kısa sürede ciddi bir ilerleme kaydederek parmakla gösterilen bir yer haline gelecektir. T. C Kültür ve Turizm Bakanlığı bu tür etkinliklere maddi destek vermektedir.
2019 yılından itibaren konuyla ilgili istişarede bulunduğunuz Şuhut Vakfı, Şuhut Kültür ve Dayanışma Derneği, Şuhut Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Şuhut Gönüllüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Afyon Sanayici ve İşadamları Derneği (AFSİAD), Afyon Ticaret ve Sanayi Odası vb. dernek ve kuruluşlar, böyle bir etkinliğe destek olacaklarını söylediler.
Şuhut Kaymakamı Harun Reşid Han ve Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt’un ilçemize renk ve zenginlik katacak bu projeye desteğini bekliyoruz. Şuhut’u geleceğe taşımak, yöresel ürünlerimizi ve markalarımızı Türkiye ile buluşturmak, ilçemizin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmak için bir an önce harekete geçmeliyiz.
Un var, yağ var, şeker var ; sıra helva yapmaya geldi.