Yaşamını 1972 yılından beri Bursa’da sürdüren değerli hemşehrimiz Abdullah Alçiçek, doğup büyüdüğü Şuhut’un zengin kültür birikimini kendi yetenek ve eğitimi ile yoğurarak oluşturduğu çizgi ve desenleri ile moda tasarım dünyasında tanınan bir büyüğümüzdür.
Abdullah Alçiçek mesleği sorulduğunda kısaca “Tekstil Dizayneri” dese de aslında çok yönlü bir sanatçıdır. Desen, tasarım, resim, fotoğrafçılık gibi bir çok sanatla ilgilenen Alçiçek, her ne kadar 52 yıldır memleketinden uzak olsa da kalbi daima Şuhut ve Şuhutlular için atar.
Yıllar önce Şuhut Ekin Dergisinin yeni çıkacak sayısının kapağına “Altıgöz Köprüsünün” fotoğrafını koymaya karar vermiştik. Ne var ki, 1967 yılında yıkılan tarihi Altıgöz Köprüsü’nün fotoğrafını hiç bir yerde bulamamıştık. Sağolsun, uzun uğraşlar sonucu İstanbul Üniversitesi’nde görev yapan hemşehrimiz Prof. Dr. Eyüp Sarıtaş hocamızın gayretleri sonucu tozlu arşiv dosyaları arasında, bir mezuniyet terzinin içinde Altıgöz Köprüsü’nün siyah beyaz fotoğrafını bulduğumuzda sevinçten deliye dönmüştük.
Sonra kapağa fotoğraf değil de bir resim daha anlamlı olur, diye Abdullah abiyi arayıp ricada bulunduk. Abdullah abi hafızasında kaldığı kadarıyla müthiş bir Altıgöz Köprüsü resmi çizmişti. Derginin kapağını süsleyen o güzel resim büyük ilgi gördü.
Teşekkür etmek için aradığımda çok duygulanmıştı. “Abi Altıgöz’ü hiç unutmamışsın. Bizdeki orijinal fotoğrafla neredeyse bire bir aynı” dediğimde önce derin bir nefes aldı ve :
“Tarıkçığım, Altıgöz Köprüsü benim çocukluğum, gençliğim demektir. Altıgözle ilgili o kadar çok hatıram var ki hangisini anlatayım? Çok güzel bir köprüydü. Altından şırıl şırıl Gali Çayı akardı. O köprü keşke restore edilseydi. Resmi yaparken gözlerimi kapadım, hiç bir ayrıntısını unutmadan çizmeye çalıştım. “dedi.
Bugün siz kıymetli Şuhut Anayurt Gazetesi okurlarına Abdullah Alçiçek’in yıllar önce çektiği Şuhut fotoğraflarından bir demet sunacağız. Bu arada Abdullah Alçiçek’i tanımayanlar için (özellikle gençler) kendi kaleminden özgeçmişini takdim ediyoruz. (Abdullah abinin 2000 yılında yani 24 yıl önce gönderdiği özgeçmiş)
“Oralı olmaktan hep gurur duyduğum Şuhut’ta 1947 yılında ÇINAR (Tilkeloğlu) ve KARAİMAM sülalesinin bir üyesi olarak doğdum. Babam Karaimamoğlu Şuhut Cezaevi Gardiyanı merhum Sami Alçiçek’tir. Eşim Günnur Alçiçek de Şuhutlu ve Düğüncülerdendir.,
İlk ve orta öğrenimimi Şuhut’ta tamamladım. Bugünkü mesleğim olan Tekstil Tasarımını seçmemde, rahmetle ve sevgi ile andığım Sabri Soydaş öğretmenimin daha ilkokulda resim sevgisini bana aşılamasının etkisi ve sonucu olduğundan eminim.
Orta öğrenimim, çok değerli, dinamik ve meteor yağmuruna benzettiğim, öncü, Cumhuriyetçi öğretmenlerin gözetiminde geçti. Hepsi birbirinden değerli, rahmetle andığım; Tahsin Oktay, M. Turan Baysal, Halil Alkan, Hasan Ataman, Cevdet Çağlar ve Mustafa Oğuz ve daha niceleri… Hamurumuzu şekillendiren eller…
Afyon’da okudum liseyi. Biraz bunalım, biraz bocalama ve gençliğin kaval yelleri. Lise son sınıf ve Şuhut Akyuva Köyü’nde bir yıl hep özlemle andığım vekil öğretmenlik…. 1967-1968 yılında Alman ve Türk Devletlerinin beraberce oluşturduğu İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi’nin Tekstil Tasarım Bölümünü Birincilikle kazandım.
Orada dört yıl Alman ve Türk öğretim üyeleri gözetiminde yetiştirildim. Hocam Harald Schmitt’in bana değerli katkılarını hep hatırlayacağım. Şimdi bizden biri oldu. “Vatanım” dediği yurdumuzda yaşıyor.
Akademi son sınıfta son dönem stajımı Fransa’da moda tasarımlarının yapıldığı Saciete Nouvelle d’lmpression de Pfastatt adlı fabrikada yaptım. Buradaki deneyimimden çok yararlandım. 1972 yılında Bursa’ya geldim. İPEKER Empirme Fabrikası’nda kadrolu tasarımcı oldum. Ülkemizin önde gelen moda kuruluşları VAKKO, Beymen vb. yerlere özgün tasarımlar yaptım.
Uzun yıllar eşimle birlikte kurmuş olduğumuz şirketimiz bünyesinde bilgisayarlarla ihracata yönelik ve dünyanın pek çok yerine giden desenler yaptık. Ülkemize toz zerresi kadar da olsa katkıda bulunmuş olmaktan mutluluk duyuyoruz.
BU GEZEGENDE HER NEREDE OLURSA OLSUN, TÜM ŞUHUTLULARI SEVGİ VE SAYGIYLA SELAMLIYORUM. “