Türkiyenin bir numaralı gündem maddesi olan ve bir çevre felaketinin adı haline gelen Akbelen ormanları, Muğla bölgesindeki termik santralların kömür ihtiyacından dolayı yok ediliyor. Çevrecilerin ve Muğlalıların direnişi devam ediyor. Termik santralı işleten şirket, ihtiyacı olan kömürü temin edemezse üretimi durdurmak zorunda kalacağını açıkladı.
Daha kötüsü binlerce işçiyi işten çıkarmakla tehdit eden şirketin doğruyu söylemediği ifade ediliyor. Termik santralin ihtiyacı olan kömürün sadece Muğla’dan sağlanması mı gerekiyor? Bu gerekçeye sığınarak güzelim Muğla Yeniköy ormanlarını katletmek bir doğa katliamı değil midir?
Birazdan okuyacağınız haber, doğaya zarar vermeden ihtiyaçların karşılanabileceğini gösteriyor. Şuhut’un İsalı Köyünden çıkarılan 3800-4000 kaloriye sahip linyit kömürü, ilçemize 350 km. uzaklıktaki YATAĞAN TERMİK SANTRALİ’ne gönderiliyor.
Yaklaşık 23 Milyon lira yatırım yaparak İsalı’da modern bir kömür işletmesi kuran TURKUAZ MADENCİLİK, üretilen linyit kömürünü eleme ve kırma işleminden geçirdikten sonra Muğla’nın Yatağan İlçesindeki Türkiye’ nin 5.büyük termik santraline gönderiyor.
Varlığı çok eski yıllardan beri bilinmekle beraber 1960 yılında işletmeye açılan İsalı Linyit Kömürü Ocaklarını, bir dönem İzmir merkezli ÇAM Limited Şirketi işletti. Daha sonra Afyon Işıklarlı Ahmet Balcı ile ortağı Memduh Özkoçak tarafından açık ocak olarak işletilen İsalı kömürü, Aslan Tokoğlu şirketi zamanı kapalı ocak sistemine dönüştürüldü.
1977 yılında Muharrem Kireççi’ye satılan ocak, en verimli dönemini yaşamaya başladı.
Bir yandan evlerde ısınma maksatlı, diğer yandan da Kütahya’daki termik santrallerde kullanılmak üzere satılan İsalı Kömürü, 1977-2005 arası adını bölgeye duyurmayı başardı.
Muharrem Kireççi 2005 yılında işletmeyi bırakınca, İsalı Linyit İşletmesi 2012 yılına kadar devlette kaldı. Aynı yıl Kütahya merkezli GÜRAL PORSELEN A. Ş (201200208) ruhsat numarası ile İsalı Kömür Ocağını işletme hakkını aldı.
Güral Porselen, Turizm ve Madencilik San. Tic.A.Ş , 2015 yılında ocağı Ankara merkezli TURKUAZ LİNYİT KÖMÜRÜ İŞLETME A. Ş’ne devretti.
Turkuaz Madencilik, bu yıl Nisan ayından itibaren İsalı Köyü’nde hummalı bir çalışma içine girerek önce kapasite artırımı yaptı. Ardından 23 Milyon lira yatırımla eleme, kırma, torbalama tesisi kurdu. 15′ i İsalı Köyü’nden, 45’i ise dışarıdan olmak üzere toplam 60 kişinin çalıştığı İsalı Linyit Kömürü ocakları yılda 200 bin ton LİNYİT KÖMÜRÜ üretimi gerçekleştirecek. Ocaktan çıkarılıp işlemden geçirilen linyit kömürü, 40 ila 50 ton yük taşıma kapasiteli tırlarla Muğla’nın Yatağan İlçesindeki Termik Santrale gönderiliyor.
Edinilen bilgiye göre hergün İsalı Köyü’nden Yatağan’a 50 TIR linyit kömürü gidiyor. İşçilerin bir kısmı İsalı Köyünde muhtarlığa ait boş binada, mühendisler ise Şuhut Belediye Otelinde kalıyor.
Kapasite artırımı yapan Turkuaz Madencilik, yaklaşık 140 hektarlık alanda açık ocak işletmeciliği yaparak yüksek kalorili linyit kömürü çıkarıyor. Yapılan araştırmalar, İsalı Köyü’ndeki rezervin bilinenden çok daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Şirket, uzun araştırma ve sondajlar sonucu yatırım yapmaya karar verdi.