TEMA Vakfı tarafından hazırlanan rapora göre Şuhut’un yüzde 72’si madenlere ruhsatlandırıldı. Afyonkarahisar’daki madencilik faaliyetleri ile ilgili olarak hazırlanan rapor, İlimizde ve ilçemizde başta tarım alanları olmak üzere ormanlar, doğa koruma alanları, tarihi ve kültürel varlıklar, verilen maden ruhsatları ile büyük bir tehdit altında bulunuyor.
Rapora göre Afyonkarahisar’ın yüzde 52’sine maden verildi. Ruhsat alanı toplam 1. 088.066 hektar iken, bu alan, ihale, arama ve işletme aşamasındaki 1155 ruhsata bölündü. Maden ruhsat alanlarının en yoğun olduğu ilçelerden biri de yüzde 72 oranla Şuhut oldu.
İktidar, Türkiye’yi kent kent maden sahasına çevirdi. Afyon, Artvin, Bayburt, Erzincan-Dersim, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon, Maraş, Karaman, Kütahya, Muğla, Ordu, Siirt, Şırnak, Batman, Sivas, Tekirdağ, Kırklareli, Tokat, Uşak, Zonguldak, Bartın, Kaz Dağları ve çevresi büyük oranda maden talanına açıldı.
TEMA Vakfının hazırladığı raporlar, ülke çapında verilen maden ruhsatlarının ülkeyi ‘maden cehennemine’ dönüştürmek istediğini ortaya koydu. Çarpıcı veriler, tarımsal üretim alanları, ormanlar, doğa koruma alanları ve tarihi ve kültürel varlıkların tehdit altında olduğunu gösterdi.
Rapora göre, Afyon’un yüzde 52’sine maden ruhsatı verildi. Ruhsat alanı toplamı 1.088.066 hektar iken, bu alan; ihale, arama ve işletme safhalarındaki 1155 ruhsata bölündü. Maden ruhsat alanlarının en yoğun olduğu ilçelerin başında Bayat ve Dinar (yüzde 79), Sinanpaşa (yüzde 75), Sandıklı (yüzde 73), Şuhut (yüzde 72), Bolvadin ve Çeltik (yüzde 69) ilçeleri geliyor.
MAPEG’den elde edilen verilere göre, çalışma alanı sınırları içerisindeki orman alanlarının yüzde 50’si madenler için ruhsatlandırıldı. Orman alanlarının yüzde 35’i ihale, yüzde 13’ü arama, yüzde 2’si işleme ruhsat safhasındaki maden ruhsat alanları ile ruhsatlandırıldı.
Arazi kullanım niteliğine göre çalışma alanında tarım ve mera alanı olarak tanımlanan alanların yüzde 63’ü madenler için ruhsatlandırıldı. Tarımsal üretimin kentin istihdamında ve ekonomisinde büyük bir yeri olduğu düşünüldüğünde durumun oldukça vahamet verici olduğu kaydedildi. Afyon’da tarım alanlarının yüzde 55’i ihale, yüzde 7’si arama ve yüzde 1’i işletme safhasındaki ruhsatlara bölündü. >>Sümeyra Doğar