Şuhut Anayurt Gazetesi

USTAHASANOĞLU

USTAHASANOĞLU
306 views
23 Temmuz 2023 - 18:13

Latince “professor” kelimesinin karşılığı olarak Türkçemize girmiş olan “Profesör”, herhangi bir sanat veya bilim dalında en yüksek düzeyde uzman olmuş, akademik ders vermeye yetkili kişi, demektir.Selçuklu ve Osmanlı’da en yüksek eğitim kurumu olan medreselerde ders veren “müderrisin” karşılığı olan “profesör”, batıdan gelme bir kavram olup “en iyisini bilen, ustalaşmış, çözmüş” gibi anlamlar içerir.Ülkemizde bugün 30 bine yakın Profesör bulunmaktadır.Her biri farklı bilim dallarında uzmanlaşmış olan profesörler, uzun yıllar süren kademeli ve zorlu bir süreçten sonra bu mertebeye ulaşabilirler.Ülkemizde lisans eğitimini tamamlamış yani 4 yıllık fakülte bitirmiş insanlar, seçecekleri bir alanda önce “yüksek lisans” yaparak akademik hayata adım atarlar. Daha sonra bir ileri nokta olan “doktora” aşamasına geçerek uzmanlaşacakları dalda bilimsel yeterlilik kazanırlar. “Doktoradan” sonra “doçentlik”, en son olarak ise “profesörlük” mertebesine gelinerek en üst seviyeye ulaşılmış olur.Günümüzde değişik bilim dallarında hizmet veren Şuhutlu pek çok akademisyen vardır.
Bunların bir kısmı Türkiye’de , diğer kısmı ise dünyanın çeşitli ülkelerindeki üniversitelerde, araştırma merkezlerinde ve enstitülerde insanlığa faydalı olabilmek için görev yapmaktadır.Sayıları her geçen gün artan bilim insanlarımıza şükran duyuyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.”Şuhutlu ilk profesör” olan İLHAN ÖZER, 1929 yılında ilçemizde dünyaya gelmiştir. Şuhut eğitim hayatının önemli isimlerinden Ahmet Hikmet Özer’in (Risvanoğlu) 5 çocuğundan biri olan İlhan Özer, 1941 yılında Zaferyolu İlkokulu’nu bitirmiştir.Şuhut’ta o yıllarda henüz ortaokul açılmadığı için eğitimine Afyonkarahisar’da devam eden İlhan Özer, 1948 yılında Afyon Lisesi’nden mezun olmuştur.Aynı yıl girdiği Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden 1953’de başarıyla mezun olmuş, bir ay kadar Ankara’da “veteriner hekim” olarak görev yapmıştır.Daha sonra 5 ay Şuhut İlçe Veterinerliği görevinde bulunan İlhan Özer, bu sırada yedeksubay olarak askere gitmiş,askerlik dönüşü ise mezun olduğu Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde asistanlığa başlamıştır.
1955 yılında “Besin Kontrolü ve Hijyen” Kürsüsü’nde asistan olan İlhan Özer, 1958 yılında doktorasını tamamlamıştır.1963 yılında Doçent olan İlhan Özer, 1971 yılı başlarında Profesör olmuş, bölüm başkanlığı görevine getirilmiştir. 4 Temmuz 1972 tarihinde henüz 43 yaşında iken geride gözü yaşlı bir eş ve iki çocuk bırakarak vefat eden Profesör Doktor İlhan Özer, Türk bilim dünyası adına büyük bir kayıp olmuştur. İlhan Özer’in cenazesi çok sevdiği baba ocağı Şuhut’a getirilerek defnedilmiştir. Prof.Dr.İlhan Özer İngilizce ve Fransızca biliyordu. Şuhut eski belediye başkanlarından rahmetli Nazım Özer’in kardeşi olan İlhan Özer’in diğer kardeşi Prof.Dr.Aytekin Özer de (1944-2012) abisinin yolundan giderek onun mesleğini tercih etmiş, aynı üniversitede öğretim üyesi olmuştur.Ülke hayvancılığınını geliştirilmesi ve sağlıklı beslenmenin yaygınlaşması için pek çok araştırma ve bilimsel çalışma yapan Prof.Dr. İlhan Özer, insan sağlığına büyük önem verdiği için “hijyen” yani temizlik konularıa da eğilmeyi ihmal etmemiştir.Besin maddelerinin sağlıklı şekilde üretimi,kalite kontrolü,temizlik, gıda teknolojisinin ve veriminin artırılması, hayvan ıslahı gibi konularda araştırmaları bulunan İlhan Özer’in 3’ü kendisine , 4’ü müşterek olmak üzere 7 kitabı; 1956-1971 arasında mesleki dergilerde yayınlanmış 28 makalesi bulunmaktadır.
İlhan Özer’in Şuhut’ta hayvancılığın gelişmesi adına önemli katkıları olduğu bilinmektedir.Ilçemize geldiğinde hayvan üreticileriyle istişare ederek onların daha fazla verim alabilmesi, sucuk ve peynir üretimi konusunda aşama kaydedebilmesi için tavsiyelerde bukunduğu, yönlendirmeler yaptığı ifade edilmektedir.Samimi ve cana yakın bir kişiliğe sahip olduğu için Ankara’ya gelen hemşehrilerimize gösterdiği yakın ilgi ve yaklaşım günümüzde halâ hatırlanmakta ve dile getirilmektedir.İlhan Özer’i değerli kılan nedenlerin. başında, Şuhutlu gençlere örnek olması ve onlara eğitim almaları, okumaları yönünde tavsiye ve yönlendirmelerde bulunması gelmektedir.Türk veterinerlik tarihinin kurucu değerlerinden ve önemli kilometre taşlarından olan Prof.Dr. İlhan Özer’i ölümünün 51. yılında rahmetle anıyoruz.