REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Şuhut Anayurt Gazetesi

JANDARMA TEŞKİLATI 184 YAŞINDA ŞUHUT ŞEHİTLİĞİ’NDE YATAN BİR JANDARMA SUBAYI : YÜZBAŞI İBRAHİM NEZİHİ BEY

JANDARMA TEŞKİLATI 184 YAŞINDA ŞUHUT ŞEHİTLİĞİ’NDE YATAN BİR JANDARMA SUBAYI : YÜZBAŞI İBRAHİM NEZİHİ BEY
REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
300 views
18 Haziran 2023 - 17:05
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Jandarma teşkilatının 184. kuruluş yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Vatandaşların huzuru ve güveni için gece gündüz demeden görev yapan Jandarma teşkilatı, 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan Fetullahçı darbe girişiminin bastırılmasının ardından T. C İçişleri Bakanlığına bağlandı.
Bilindiği gibi diğer askeri birimlere nazaran vatandaşla içi içe görev yapan ve kırsal kesimlerin asayiş ve huzurundan sorumlu olan Jandarma, hem savaşlarda hem de terörle mücadelede kahramanca mücadele etmiştir.
Şuhut, Birinci Dünya ve Kurtuluş Savaşı’nda büyük yararlılık göstererek Büyük Taarruz’un ilk günü Kocatepe’de şehit olan kahraman bir Jandarma subayını tam 101 yıldır topraklarında misafir ediyor. Şuhut Şehitliği’nde yatan Jandarma Yüzbaşı İbrahim Nezihi Bey, 26 Mayıs 1915 tarihinde emrindeki 50 askerle Bodrum’u Fransız işgaline karşı savunmuş, Büyük Taarruz’un başladığı 26 Ağustos 1922 günü Kocatepe’de şehitlik mertebesine ulaşmış büyük bir kahramandır. Adına Bodrum’da müze kurulan İbrahim Nezihi Bey, Şuhut Şehitliği’nde yatmaktadır.
Ne yazık ki askeri kaynaklarda Şuhut’taki şehitlikte kaç askerin yattığı ve isimlerinin ne olduğuna dair bir kayıt yoktur.Ancak son yıllarda ortaya çıkan belgeler sayesinde Afyon ve ilçelerinde şehitlerimizin topluca defnedildiği “şehitlikler” birer birer tespit ediliyor.Umarız Şuhut’ta da böyle bir şeyle karşılaşır, vatan uğruna can veren kahramanların kabirlerini buluruz ki gidip başında bir Fatiha okuyabilelim.Hemen her gün tekrarlanan bir sahne, daha dün gibi aklımdadır.Altıgöz Mahallesi’nde komşumuz olan rahmetli Gönenlioğlu Hasan Akgönen (1900-1992) (rahmetli Bilâl Akgönen hocamızın babası) , Birinci Dünya Savaşı’na ve Kurtuluş Savaşı’na katılmış, gazi olmuş,İstiklal Madalyası sahibi bir büyüğümüzdü.Vakit namazlarını genelde çarşıdaki camilerde kılardı. Eve dönerken mutlaka Şehitliğin önünde durur, selam verdikten sonra dakikalarca dua eder, hüngür hüngür ağlardı. Şuhut Şehitliği’nde yatan bir askerimizin kimliği bellidir;Jandarma Yüzbaşı İbrahim Nezihi Bey. Şehit Yüzbaşı İbrahim Nezihi, Birinci Dünya Savaşı’nın ve Milli Mücadele’nin kahramanlarından biridir.1894 yılında Mersin’de başlayan hayat hikayesi, 26 Ağustos 1922 günü yaralı halde getirilerek tedavi altına alındığı Şuhut Büyük Cami’de son bulmuştur. 28 yıllık kısa bir ömre sayısız başarıyı ve kahramanlığı sığdıran İbrahim Nezihi Bey, aslen Erzurumlu olmakla birlikte babası Yüzbaşı Hakkı Bey’in görevi nedeniyle Mersin”de doğmuştur.Annesi Medine hanımdır.
Askeri okulda okuduğu sırada Birinci Dünya Savaşı başlayınca Mülazım (Teğmen) olarak silah altına alınmıştır.1914 yılında Milaslı Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) Mehmet Bey ile Hatice Hanımın kızı Sahibe hanımla evlenmiştir.Bir süre Müstakil Muğla Jandarma Taburu Bodrum Bölüğü’nde Hapishane Takım Komutanı olarak görev yapmıştır.Daha sonra Milas Seyyar Jandarma Taburu’nun Bodrum Bölüğü’ne tayin olmuştur. 26 Mayıs 1915 günü Bodrum’u işgale yeltenen Fransız Duplex isimli kruvazörle beraberinde gelen diğer gemiye karşı 50 askeriyle direnmiş, üç kere karaya çıkan düşman askerini etkisiz hâle getirerek saldırıyı püskürtmüştür. Bu direniş sırasında bir çok Fransız askerini de esir alır.Bodrum’un işgâlini önlediği için 12 Temmuz 1915’de Padişah iradesiyle “Gümüş Liyâkat Madalyası” ile taltif edilir.20 Mayıs 1916’da 142.Alay 3.Tabur 10.Bölük Komutan Yaverliğine getirilir ve muharebelerde gösterdiği kahramanlıktan dolayı 1 Mart 1917’de Üsteğmen olur.1918 yılı Temmuz ayında Irak Musul Alayı’na tayin olur.Aynı yıl Muğla’ya geri döner.
Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmamız üzerine Milli Mücadele katılır.1921 yılında Afyon Jandarma Taburu emir subayı yardımcılığına getirilir.Bu sırada Yüzbaşı olur.3 Temmuz 1921’de Afyon Merkez Bölük Komutanlığı görevine atanır. 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz’un ilk günü Kocatepe’de çarpışmalar sırasında yaralanır ve Şuhut Kasabası’na getirilir.Büyük Cami’deki hastanede tedavi altına alınsa da aynı gün şehit olur.Yüzbaşı İbrahim Nezihi Bey, Şuhut Şehitliği’ne defnedilir.Şehit Yüzbaşı’ya T.B.M.M tarafından 1927 yılında verilen İstiklàl Madalyası eşine ve biricik kızına teslim edilmiştir.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.