Gün geçmiyor ki televizyonlarda, gazetelerde
“Şuhut’ta trafik kazası oldu” diye bir haber okumayalım.
Kazalar o kadar çoğaldı ve daha da kötüsü sıradanlaştı ki
anlamak mümkün değil. Bir gün araç kazası,
diğer gün traktör, pat pat veya motorsiklet kazası…
Köyleriyle birlikte 36 bin nüfusa sahip Şuhut İlçesi’nde, normalin çok üzerinde trafik kazası oluyorsa, canlar gidiyor ve ocaklar sönüyorsa bunun bir nedeni olmalı ya da sorumlusu….Yeni göreve başlayan Kaymakamımız Sayın Harun Reşit Han’dan öncelikli ricamız, Şuhut’un trafik sorununa kalıcı çözümler bulmasıdır.Geçen hafta Halımoru Köyü çıkışında 4, Mahmut Köyü istikametinden Şuhut girişinde 1 olmak üzere 5 vatandaşımız trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.Şuhut: şehirlerarası anayollara uzak, araç geçişi fazla olmayan, düşük trafik yoğunluğuna sahip bir yerleşim merkezidir. Buna karşılık trafik kazaları (ölümlü, yaralanmalı, maddi hasarlı) bakımından ilk sıralarda yer alması düşündürücüdür.Bu olumsuz tablonun nedenlerine gelince:
1- YAPIMI BİTİRİLEMEYEN AFYONKARAHİSAR – ŞUHUT BÖLÜMÜŞ YOLU:
Bu yolumuzun proje ve yapım safhası 7 yılı aştı. Ödenek yetersizliği, işi bırakıp kaçan müteahhitler derken yolun yapımı yılan hikayesine döndü. Geçen yıl yol yapım çalışmalarını yerinde inceleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Afyonkarahisar – Şuhut Bölünmüş Yolu. 25 Ağustos 2022 tarihinde bitirilecektir” diye söz vermişti. Ama yine olmadı.Şu sıralar Salar, Nuribey,, Halımoru geçişinde istimlak sorunu yaşandığı ifade ediliyor. Bu yolda gerekli ikaz ve işaretler konulmadığı için kaza meydana iddia ediliyor. İnşallah en kısa zamanda yol tamamlanır ve hizmete açılır. Şimdiye kadar bu yolda en az 15 vatandaşın trafik kazası sonucu vefat ettiği söyleniyor.
2- ŞUHUT TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK ALTERNATİF YOLLARIN AÇILMASI :
Şuhut’ta son yıllarda başta hastane olmak üzere bütün kamu binaları, TOKİ, Millet Bahçesi vb. Altıgöz Mahallesi’nde eski Harman yerine yapılıyor.Ancak bu bölgeye ulaşmak için alternatif yolumuz az. Eğer Sandıktaş’taki Fatih Camii’ nin ardından Küçük Sanayi Sitesine yol açılırsa, diğer iki yolun yükü azalır.
3- ŞUHUT’TA TRAFİK IŞIKLARI (SİNYALİZASYON) YETERSİZ
Şuhut’ta trafik ışığı yani SİNYALİZASYON çok yetersiz.Güneyde Avcı Petrol İstasyon’undan, kuzeyde Saçaklı Petrol İstasyonuna kadar çarşı içinde en az 5 yerde trafik sinyalizasyon sistemi kurulmalıdır.
4- TRAFİK DENETİMLERİ ARTIRILMALI:
Şuhut Emniyet Müdürlüğü ile Jandarmanın trafik ekipleri gece gündüz görevinin başında canla başla çalışıyor. Ancak denetimlerin daha da sıkılaştırılması faydalı olacaktır. Radar, EDS, MOBESE gibi ekipmanlarla desteklenen Emniyet ve Jandarma Trafik, yanlış yapan sürücülere nefes aldırmamalıdır.
5- BÖLÜNMÜŞ YOLUN KARAADİLLİ KASABASINA KADAR UZATILMASI ŞART:
Bitme aşamasına gelen Afyonkarahisar – Şuhut Bölünmüş Yolunun Şuhut-Mahmut Köyü istikametinden başlayarak Karaadilli Kasabamıza kadar uzatılması, Şuhut’ta trafik yükünü azaltacak e rahatlatacak en büyük hizmet olacaktır.32 km. lik Şuhut – Karaadilli yolu, yoğun trafiğe sahiptir. Denizli, Dinar ve Isparta’dan gelen TIR, kamyon yolcu otobüsü ve diğer araçlar kestirme olduğu için bu yolu kullandığından Karaadilli, Uzunpınar, Atlıhisar, Anayurt ile Mahmut Köyü halkının can güvenliği büyük risk altındadır. Bu yolumuz bölünmüş yol haline getirilirse trafik kazalarının önüne geçilmiş olunur.
6- ŞUHUT’TA OTOPARK SORUNU GİTGİDE BÜYÜYOR :
İ lçemizde araç sayısı arttığı halde nedense otopark yapımı gündeme gelmiyor. Prof. Dr. Veysel Eroğlu İş Merkezi’nin altındaki otopark yetersiz kalıyor. Özellikle cumartesi günleri araç park edecek yer bulunamıyor. Yaz aylarında dışarıda yaşayan Şuhutluların ilçeye gelişi ile birlikte çarşı içinde park sorunu doruk noktasına ulaşıyor.