Şuhut Anayurt Gazetesi

ABDULLAH UMURHAN : EKONOMİ

ABDULLAH UMURHAN : EKONOMİ
2.053 views
16 Şubat 2022 - 22:43

Ülke gündemi Ekonomi. Bizim gündemimiz de tabii ki ekonomi olacak. Ülke gündeminin gerisinde kalmamız mümkün değildir. Ancak iç güçler,dış güçler, ülkeye operasyon gibi söylemlere bakmadan sadece ve sadece oluşan ekonomik sorunun en önemli nedenlerinden birisini, büyüklüğünü ve çözümünü anlatmaya çalışacağım. Ekonomi uzmanlığım yok.. Olmaya da gerek yok, okuyan araştıran çevresini izleyen her kişinin bildiği, ulaşabileceği basit, ve acı gerçekleri ifade ettiğim görülecektir.
Günümüzde para trafiği, insan eliyle, insan gözüyle kontrol edilemeyecek kadar büyüdü.
Teknolojideki gelişmeleri yakalayamayan, mali denetim organlarımız, her gün gerçekleşen milyonlarca parasal işlemi, hakkıyla denetleyemiyor. Bunun sonucunda ise, ekonomik değerlerimizi koruyamıyor ve kayıplar yaşıyoruz. İşte bu kaybın büyüklüğünü ve nedenlerini kavrayabilirsek, Türkiye’yi bekleyen çözümün resmini de, net olarak ğörebiliriz.
Devletimizin bütçesine, 300 milyar liranın üzerinde bir kaynak sağlarken, finansal sistemimize de, 500 milyar liranın üzerinde ek mevduat sağlarız. Bu kaynakla Namerde değil, Merte bile muhtaç olmayız. Bahsettiğimiz bu sorunu çözdüğümüz anda; Yolsuzluğu, Rantı sorun olmaktan çıkarmış oluruz. Yoksullaşmamızın altında, Borçlarımızın artışının altında, Paramızın pula dönmesinin arkasında bu sorun var.
İşte bu hayati sorun; Gün geçtikçe artan kayıt dışı ekonomi, ve finansal sistemin dışında kalan paradır. OECD’nin verilerine göre, Türkiye Ekonomisi’nin, yüzde 28,72’si kayıt dışı. Yani Türkiye, en yüksek kayıt dışı ekonomiye sahip ülke durumunda. Bu vergilendirilmeyen, sisteme dahil edilemeyen, çok büyük bir kazanç, doğrudan bazı ceplere giriyor demek. Rantçılara, yolsuzluk yapanlara, her imkan sağlanırken, kayıt altındakiler eziliyor demek. Kayıt dışılık yüksek olduğu için, ülkemizde gelir vergileri yüksek.sigorta primleri yüksek. Dolaylı vergilerde, dünya şampiyonuyuz. Düşünün; 83 milyon vatandaşımızdan, sadece 21 milyonu sigortalı. Bizimle aynı nüfusa sahip Almanya’da, bu rakam yaklaşık 45 milyon. Yani Türkiye’de bütün yük, kayıtlı çalışanların üzerinde. İşte bu yüzden, asgari ücretteki vergi yükü yüzde 50’yi buluyor. Elektrik faturalarında 5 kalem vergi ödüyoruz, bir araba aldığımızda, bir tane de devlete alıyoruz.
Mali sistemimiz o kadar bozuk ki, dünyanın en yüksek vergilerini uygulamamıza rağmen,
vergi geliri üretemiyoruz. Gelir vergileri yüksek. Sigorta primleri yüksek. Dolaylı vergiler, daha da yüksek. Buna karşın, OECD ülkeleri arasında, en az vergi geliri toplayan beşinci ülkeyiz.
İktidar ekonomik değeri de korumakla yükümlüdür. Alın terini de korumakla yükümlüdür.
Milletin refahını belirleyen, Türk Lirasını da korumakla yükümlüdür.
Hoşça kalın, Dostça kalın.