Şuhut Anayurt Gazetesi

Ahmet AYTEKİN: Memleketten

Ahmet AYTEKİN: Memleketten
242 views
27 Ocak 2022 - 1:42

Uzun yıllardan sonra kış mevsimini , kış mevsimi gibi yaşamaya başladık. Bereket yağdı.
Kar yağınca ilk etkilenen trafik , kapanan yollar , yolda kalan araçlar ,açılan , açılamayan yollar, uçamayan uçaklar , uçakta mahsur kalan yolcular , çöken yeni İstanbul havaalanı afronu hatırda kalanlar. Sözün kısası diğer afetlerde olduğu gibi yine organize olmada sınıfta kaldık .Elektrik ve doğalgaz pahalı derken , bir de sanayide kesintiler başladı . Beterin beteri yoksa bu mu ? Açıklama İran dan gelen doğalgazda arıza olduğu , başka açıklamalarda da var , İran a ödeme yapılmadığı , anlaşmaların yenilenmediği gibi. Sulama mevsiminde elektrik kesintilerini düşünmek bile istemiyorum.
Bunca çözümlenmesi gereken sorunlarımız varken , biz hala abidik – gubudik gündemlerle vakit geçiriyoruz.Belki böyle olmasını isteniyor. Sezen Aksu nun şarkısı , gazeteci Sedef Kabaş ın sözleri , camiden dil kopartma fetvaları , bilmem ne platformundan sıkarız , keseriz , boğarız naraları vs.
Gübrede beklentimiz sürüyor , Tarım bakanı bir karar alırsak Cumhurbaşkanımız duyuracak demiş.
Selevir barajı ; 1960 yılında başlanan ,1964 yılında inşaatı bitirilen İnli, Akkonak , Karacaören , Pazarağaç , Maltepe köylerinin tarım sulamada kullandığı tesisdi. Yıllar , yıllar geçti Selevir Barajını besleyen Şuhut havzasına irili –ufaklı 7-8 gölet yapıldı. Hal böyle olunca Selevir Barajında su seviyesi düştü , buna bir de kurak geçen yıllar eklenince .barajda su birikmedi ,bitti. Bir tek istisnalar aşırı yağışlar , seller , en son 2015 yılında sel geldi o zaman biraz su birikti.
Bu durum bilindiği halde 2017 yılında buraya yatırım yapıldı. Selevir Kapalı Devre sulama projesi ihale edilir , o günün fiyatı ile 60 trilyon tl . Yani vahşi sulamadan , damlama ve yağmurlama sistemine geçme. Bu projede yapım aşamasında bir sürü sorun yaşandı , ince boru döşenmiş borular çökünce değiştirildi. vs. Mütahit firma işi bitirmiş , tesisin denenmesi lazım ki parasını alsın. Denemeye barajda su yok. Ne edelim nasıl edelim derken , Şuhuttaki göletlerden su salalım , onun için su olmayan dere yataklarını temizleme çalışmaları başlatılmış.
Bu arada Paşacık ve Karahallı köylerine DSİ tarafından yazı yazılmış , barajın boş arazilerini ekmeyin diye . Bu köylüler yıllar önce atalarının istimlak edilerek ellerinden alınan tarlalarını su olmadığı için ekiyorlardı. Şuhut’un en çok ve güzel taze fasulyesi burada yetişir. Günlük 200-300 kişi yevmiyeci çalışıyor , gerisini siz hesap edin . İlçemizin idare eden gerek bürokrasi , gerek siyasiler bu konuda bu köylülerimize yardım edelim .
Zamlardan, salgın hastalıklardan , doğal afetlerden uzak bol ve bereketli kazançlar dilerim.