Her ne kadar ucuzladı , indirim yaptık deseler de gübrede kafa karışıklığı devam ediyor . Bu kadar önemli bir sektör olan gübredeki sıkıntı , devletin elinde bir tek gübre fabrikası yok , hepsi “Babalar gibi satıldı” Tarım Kredi Kooperatiflerinin sahibi olduğu Gübretaş da “ kooperatif “ gibi değil de şirket gibi yönetildiği için fiyat konusunda fazla aktif değil. Bekliyoruz !
Yılbaşında Türkiye Cumhuriyetinin tarihinin en vahşi “elektrik zammı” yapıldı . Gelen tepkiler üzerine “kuş yemi” kadar bir indirim yapıldı , tepkiler devam edince ; Enerji Bakanı çalışma yapıyoruz diyor , bakalım ne kadar çalışacaklar ! , sonunda ne olacak göreceğiz . Çiftçilerin kullandığı elektrik fiyatlarından KDV indiriminden bahseden yok . Bekliyoruz !
Bu yıl odaların , borsaların ,Tarım Kredi Kooperatiflerinin seçim yılı . Seçilmesine seçiliyorlar da , bu kuruluşlar ne yapar , Anayasada yazılan görevlerini yapabiliyorlar mı , yapıyor diyebilir miyiz ? Hangi karar aşamasında sözüne ,lafına itibar ediliyor. İktidarlar siz aidatlarınızı alın , başka bir şeye karışmayın diyor . Örneğin taşımalı öğretimde öğrenci taşıyan şoför esnafının sesini duyan yok, varsa da çözüm yok. Verilen cevap –ecak , – acak , cek ,cak . İhalenin yapıldığı Ağustos 2021 mazot fiyatı 6.5 tl idi şimdi 15,5 tl , hepsi zarar ediyor , hepsi veresiye mazot alıyor . Lastik , yedek parça , bağ-kur primleri aldı başını gitti zaten. Bu durumda şoförler odası ne yapabilir , ilgili yerlere müracaat etmiştir , mazot farkını ödeyin diye . Halbuki ihale şartnamesi yapılırken bu tür mücbir sebepler ihale şartnamesi hazırlanırken müdahele edebilmelidir. Şimdi bürokratların insafına kalmış şoför esnafının mağduriyeti . Bekliyoruz !
Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçinin kuruluşu , onlarında seçimleri var , yönetim , denetim , üst kurul temsilcileri seçilecek. Yıllar önce bir yetkiliye sorduğumda biz yönetime , yakında olan imzasına ulaşabileceğiz kişileri seçtiriyoruz demişti . Tarım Kredi bürokratlarının mantığı ve bakışı bu. Son zamanlarda Tarım Krediler , kooperatif gibi değil de , şirket gibi oldu maalesef , hatta banka gibi Çiftçilerin açtırdığı kredi dosyalarının limitleri yetersiz kalıyor , önceki yıllardaki limitler yetersiz kalıyor , zira aldığı ürünleri fiyatları üç- dört kat arttı . Buna da pratik bir çözüm . Bekliyoruz !
Yeni sebze pazarının kuzeyinde bulunan , eski zahire pazarı son yağışlarda adeta çamur deryasına döndü . Burası fide ve fidan satan esnafında kullandığı bir yer . Buranın parke taşı ile çamurdan kurtarılması lazım . Ayrıca zahireci esnafı , kapalı pazar yerinde rahat çalışamadıkları ,giriş çıkışlarda sorun yaşadıklarını , eski çalıştıkları yere taşınmak istiyorlar . Şuhut Belediyesi .Bekliyoruz !
Zamlardan , salgın hastalıklardan , doğal afetlerden uzak , bereketli kazançlar dilerim.