Tarım ve hayvancılık için önerilen çözüm “ kredi “ , İktidar ardı ardına “kredi paketleri “ açıklıyor . Bunu açıklayanların bilmemesi mümkün değildir , tarım ve hayvancılıkla uğraşan herkesin az veya çok mutlaka kredi kullandığıdır . Ancak yeni işe başlayanlar için destek olabilir . Zira kredi limitleri dolu , ağzına kadar dolu . Kredi paketleri ile bu sorunlar çözülmez .
Tarım ve hayvancılık için başka kararlar almak lazım , kredi ile yaşamak zorunda kalan üretici başka çözümler , radikal kararlar alınmasını bekliyor .
Süt olmadan , et olmaz sözü temel ilkedir . Maalesef son aylarda süt üretimindeki düşüş , süt ve süt ürünlerinde fiyat artışına sebep olmuş , bunun paralelinde Et Balık Kurumu et fiyatlarına zam yapınca siyasette ve bürokraside adamları olan “ et baronları” koro halinde ithal et gelsin, gelmeli tamtamlarını yükseltmeye başladılar . EBK ihale açıyor , ihaleyi alan firma dışarıdan aldığı eti EBK teslim ediyor , EBK içeride eti piyasaya göre ucuza satıyor . Pahalı alsa bile satıştan doğabilecek zarar ise “görev zararı” diye yazılıyor . Eti alan firma için zarar söz konusu değil . TMO için de benzer görev zararları var .Bu zararlar hazineden, yani vatandaştan çıkıyor . Halbuki bir avuç insana verilen görev zararları üreticiye teşvik olarak verilse daha iyi olmaz mı ?
Çiftçi için kış mevsimi bir nevi kısmi tatil gibi dersek yanlış olmaz . Tarladaki işler bitmiştir , sadece ahırdaki işler vardır . Bu kısmi boş zamanlarda “tarımsal eğitim “ verilse iyi olmaz mı . Özellikle hayvancılık konusunda ; Hayvan besleme , barınma , buzağı besleme , sağım koşulları , hijyen vb. bu işi yapan kadın-erkek herkese eğitim verilmelidir . Bu işi şu kurum yapsın , yapmalıdır demiyoruz , onlar kendi kendilerini bilirler , bakalım kim üstüne alınacak . Şuhut Belediyesi gibi sükut ederlerse , uyur taklidi yaparlarsa bilmem . Zaman zaman bu köşede herkesin şikayet ettiği konuları dile getirdiğimiz oldu ama hep ölü taklidi yaptılar . Örnek mi ; Hallaç Köyündeki çalıştırılmayan arıtmanın yaydığı koku , başıboş sahipsiz sokak hayvanları vb.
Tarımda çalışanların SGK sı , Tarım Bağkur’ u , EK-5 inanılmaz zamlanmış. 2022 yılı başında 1.669 tl olan EK-5 2023 yılında 3.452 tl ye yükseltilmiş . Bu rakamları çok az çitçi öder . Kısaca diyorlar sen bu primleri yatırmana gerek yok , sonra biz sana yapılandırma yaparız veya emekli olacağına yakın ödemek zorunda kalır ödersin , hem de okkalı bir şeklinde . Her zaman söylediğimiz çiftçilere SGK prim desteği olmadan bu alanda çalışanlar gittikçe azalır , tarla ve ahır işleri dedeler ve ninelere kalır .