Artık her şeyin aşırısını yaşamaya başladık . Yağışlar düzensiz ve aşırı , hava sıcaklığı ya çok soğuk , ya çok sıcak bugünlerde olduğu gibi . Bu dünyada da böyle ülkemizde de . Peki neden böyle oldu ; İnsanoğlu “ doğayı “ çok hor kullandı . Aşırı kar hırsı , doyumsuz insanoğlu doğayı tahrip etti. Böyle olunca da her şeyin ayarı kaçtı .
Ormanlar cayır cayır yanıyor , bu yangınların çoğu planlı yakılan yerler , imara açmak için , başka amaçlar için , su kaynakları tahrip ediliyor , maden ocağı açmak için vb.
İstanbul’un şu kadar suyu kaldı , Ankara’nın , İzmir’in barajlarında dolululuk oranları düştü diye haber oluyor . İstanbul’da 20 milyon insan yaşıyor , buna su mu yeter kardeşim , neden şehrin bu kadar büyümesine izin verdiniz . Daha bir de “ kanal İstanbul’umuz “ olacak ne zaman olacağı belli değil .
Peki olan olmuş ne yapılmalı ; Nüfusu 2 milyonu geçen şehirlerde yapılaşmaya izin verilmemeli , nüfus dondurulmalı . Küçük şehirler için teşvikler çıkarılmalı , buraların gelişmesi için ne yapılması gerekiyorsa yapılmalı . Bunu yaşadığımız deprem ve doğal afetlerde görüyoruz . Temiz içme suyunda ve tarımsal sulamada sıkıntı giderek büyüyor . Bunun için geliştirilen önlem şimdilik “suyu tasarruflu kullanın “ tamam her türlü israf haramdır . Suyu tasarruflu kullansan da yetmiyor . Hele bir de su uzmanları (?) var ki , susuz tarım yapılması lazımmış . Peki nasıl yapılacak susuz tarım ? Damlama ve yağmurlama sulama ile zaten suyu tasarruflu kullanıyoruz . Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin artık “deniz suyunu arıtarak” sulama suyu , içme suyu elde etme zamanı gelmiştir . Bunu yapacak enerji Güneşten ve rüzgardan elde edilebilir . Bunun teknoloji var ve biliniyor . Dünya’ yı kıskandıracaksak böyle kıskandıralım . Ayrıca denizlere akan nehirlerimizde bu yönde değerlendirilmeli .
Şuhut TOKİ de konutlar için ödenen aidatlar aşırı zamlanmış , 2+1 bir konut için 440 TL aidat , kira öder gibi aidat parası . Bu kararları alanların hiç mi vicdanı yok .
Daha önce de yazdık , yazmaya devam edeceğiz TMO Şuhut’ta acilen depo yapmalı daha düzenli , daha modern alım yapmalı . Bu konuda iktidar siyasilerine ve Şuhut Belediyesine büyük iş düşüyor . Ne o tarlalıklarda ilkel silolar , o buğdayın yarısı telef olur .
Şuhut’ta “Toptancı hali “ ne zaman yapılacak ?
Şuhut’ta şehrin sorunların tartışılacağı “ Kent Konseyi “ ne zaman kurulacak ?
Doğal afetlerden uzak , bol ve bereketli kazançlar dilerim.