Ülkemizde Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde sermaye piyasasında aracılık faaliyetlerinde bulunmaya yetkili kılınmış kuruluşların üye olduğu kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olan TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARI BİRLİĞİ geçtiğimiz hafta 24. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi.
Genel kurul sonrası Birlik Başkanlığına Pamir Karagöz seçilirken, hemşehrimiz Prof. Dr. Güler Aras yeniden Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliğine atandı.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) başkan değişimi yapıldı. 24. Olağan Genel Kurul toplantısı yoğun katılım ile tamamlandı. Seçimli genel kurulda bir ilk yaşandı. Adaylardan birisi olan Pamir Karagöz kurumun ilk kadın başkanı olarak göreve başladı. Karagöz, QNB Finans Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi görevlerini sürdürüyordu.
Sermaye Piyasası Başkanı Karagöz’den İlk Açıklama
Görevi devralan Karagöz, ilk açıklamasını da yaptı. “Finans sektörünün en kapsayıcı meslek örgütü olan TSPB olarak sektörümüze güçlü katma değer sağlayan etkinliklerimizi artırarak sürdüreceğiz.” diyerek düşüncelerini dile getiren Karagöz etkili bir kariyere sahip. Finans ve ekonomi alanda başarılı çalışmalar yapan Pamir Karagöz şimdi ise TSPB’de görev yapacak.
Pamir Karagöz Kimdir?
Denetçi olarak sektöre adım atan Pamir Karagöz Sermaye Piyasası öncesinde pek çok kurumda görev aldı.
1999 – 2008 – Citibank – Bireysel Bankacılık, Strateji, Satış, Varlık Bankacılığı
2008 – Barclays Emerging Markets Dubai – Premier Bankacılık ve yatırım ürünlerinden sorumlu üst düzey yönetici
2011-2012 – Mashreqbank- Varlık bankacılığı, yatırım, sigorta ve mortgage ürünlerinin satış ve pazarlamasından sorumlu üst düzey yönetici
2012-2015 – Deloitte Türkiye’de strateji, pazarlama ve iş geliştirmeden Sorumlu Direktör
2015-2018 – QNB Finansinvest Perakende ve Varlık Yönetimi’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı
2024 – QNB Dijital Varlık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanlığı
26 yıllık ekonomi tecrübesine sahip olan Karagöz, uluslararası alanda tanınan bir isim. Karagöz’ün ayrıca ODTÜ İşletme Bölümü lisansı, University of Chicago Booth Business School işletme yüksek lisansı ve Harvard Business School Liderlik Programı sertifikası bulunuyor.
PROF. DR. GÜLER ARAS KİMDİR?
Prof. Dr. Güler Aras, akademik çalışmaları, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdiği konuşmalarla dikkat çeken bir akademisyen. Sürdürülebilirlik, finans, bankacılık, sermaye piyasası, kurumsal yatırımcılar, stratejik sektör çalışmaları, kurumsal sosyal sorumluluk ve kurumsal yönetim alanlarında uzmanlaşan Aras’ın, 11’ i uluslararası olmak üzere 20 kitabı, 200’den fazla makalesi bulunuyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Finans Ana Bilim Dalında öğretim üyesi ve “Finans, Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Araştırma ve Uygulama Merkezi” Direktörü görevini sürdüren Aras, 2013 yılına kadar İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü olarak çalışmıştır. DeMontfort Üniversitesi’nde (İngiltere) misafir öğretim üyeliği yapan Aras, uluslararası araştırma projeleri yürütüyor.
Aras’ın konuşma konularından biri, bugün pek çok kurumun sıklıkla kullandığı “sürdürülebilirlik” kavramı. Aras, bu popüler kavrama farklı bir bakış açısı getiriyor. İşletmelerin sürdürülebilir performansa ulaşma sürecini, sosyal sorumluluk bilinciyle faaliyetlerini gerçekleştirmelerinin önemini, bunun sürdürülebilir firma performansına katkısını dinleyicilerle paylaşıyor. Kısaca, her işletmenin temel hedefi olan “sürdürülebilir bir firma yaratabilmenin” ipuçlarını veriyor. Aras’ın ilgi gören konuşma başlıklarından birini de “Basel” oluşturuyor. Basel bankacılık düzenlemelerinin firmaların kredilendirme sürecinde ne tür değişiklikler getireceğini ve firmaların bu sürece ne şekilde hazırlanması gerektiğini anlattığı toplantılar, küçük ve orta ölçekli şirketlerden uluslararası kuruluşlara kadar farklı ölçekteki pek çok firmaya yol gösteriyor.
Kriz yönetimi, Aras’ın uzmanlık alanı. Krizlerde finansal yönetimi, firmaları başarısızlıktan kurtaran ve sürdürülebilir bir performansa ulaşmalarını sağlayan önemli unsurlardan biri olarak tanımlayan Aras bu alanla ilgili yaptığı konuşmalarında, firmaların kriz ortamında faaliyetlerini nasıl yöneteceklerini, finansal ve finansal olmayan önlemleri ve uygulamaları aktarıyor.
Aras, Georgetown University McDonough School Business Center for Financial Market and Policy’de misafir öğretim üyeliği görevini üstlendi. On tanesi uluslararası olmak üzere çok sayıda akademik derginin yayın kurulunda görev alıyor, uluslararası ve ulusal konferansların sürekli bilim kurulu üyeliğini gerçekleştiriyor. Uluslararası Finansal Yönetim Enstitüsü -IMA Turkish Chapter– kurucu üyeliği ve başkanlık görevini yürütmüş olan Aras, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışma komisyonu üyelikleri ile birlikte Türkiye Şeffaflık Derneği’nin de kurucu üyeliğini yürütüyor.
>>Sümeyra Doğar