Şuhut Anayurt Gazetesi

2024’ten beklentiler…

2024’ten beklentiler…
504 views
01 Ocak 2024 - 3:24

Çok zor bir yıl geçirdik . Ekonomik sıkıntılar, kuraklık , deprem 2023 de hatırda kalanlar.

% 100’e yakın enflasyon ile dar ve sabit gelirliler için çok zor bir yıl oldu. Özellikle emekliler çok zor günler yaşadı. Temmuz ayında emekliler maaşlarına zam alamayınca işler iyice karıştı. Bir de bunlara kiralardaki inanılmaz artış eklenince hayat felç oldu.
***
Mayıs Ayı’nda TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimi yapıldı. Seçim olunca memleket sorunları rafa kaldırılır, nitekim öyle oldu. Maliye ve Merkez Bankasında yönetim değişikliği yapıldı. Daha önceki kararlar çöpe atıldı, Mehmet Şimşek’in tabiri yeni rasyonel kararlar alındı. Neydi bu kararlar faizleri beşe katlandı. Krediler zorlaştı , kredi kartları faizleri uçtu. “Ben ekonomistim” diyenler olup biteni sessiz sedasız, ölü taklidi yaparak izliyorlar. Bakalım vatandaş bu faizlere ne kadar dayanacak. Daha önceki Maliye ve Hazine Bakanı olan damat Berat üç yıl sonra nihayet ortaya çıktı. Biliyorsunuz damat Berat ekonominin içine edip, “at izi , it izine karıştı” diyerek ortadan kaybolmuştu. Merkez Bankasının 128 milyar doları eritip ortalıktan çekilmişti.
***
Dileğimiz, ekonomi ve üretim artar, enflasyon düşer, “enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz” sözü lafta kalmaz, şu ana kadar lafta kaldı.
***
Sığınmacılar konusu çözülmedi , çözülecek gibi de görünmüyor. Esas beka sorunu bence bu. Özellikle Suriyeliler niye ülkemizde tutuluyor mantıklı bir açıklaması yok. Dileğimiz ; sığınmacılar konusu çözümlenir.
***
Çiftçiler için zor bir oldu, önce kuraklık yaşadık , sonra yağış , patateslerde ve haşhaşlarda “mantar” hastalığı verim kaybına neden oldu. Tarsim sigorta bu verim kaybına kayıtsız kaldı. Tarım Bakanlığını yeni sigorta geliştirme çabaları var , bakalım göreceğiz .
Özellikle süt üreticileri yem fiyatları altında ezildi . “ Süt olmadan et olmaz “ sözü havada kaldı . Üretim olacak ki arz / talep dengede olsun . Bakanlığın bu duruma çözümü “ithal et , ithal kesimlik hayvan “ bunun çözüm olmadığını nerdeyse kırk yıldır yaşayarak görüyoruz . Çözüm nedir ; Küçük aile işletmelerinin destelenmesi , küçük aile işletmesi neden destelenmeli , genelde küçük aile işletmeleri pek kar / zarar hesabı yapmaz . Çiftçilik onun yaşam biçimidir . Büyük işletmeler , bakıyor işletme zarar ediyor , kapısına kilidi vuruyor . Onca emek boşa gidiyor . Küçük aile işletmeleri hızla boşalan kırsalı belki tutar . Bir de SGK primleri var yeni yılda primler 6.000 TL ye yükseldi , buna da bir destek sağlanmalı .