Kayabelen Folklor Araştırma Derneği (KAFADER) tarafından düzenlenen etkinliğe Şuhut Kaymakamı Lokman Düzgün, Kaymakam Refik’i Eda Nur Yurt, Şuhut İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Hasan Yassıkaya, kamu kurum ve kuruluşları ile siyasi partilerin temsilcileri ve yöre halkı katılım gösterdi. Etkinlik öncesinde, protokolün de katılımıyla köy meydanından Hamza Şeyh Dede Türbesine kortej halinde yürüyüş ve türbe ziyareti yapıldı. Daha sonra Hamza Şeyh Dede Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını, festivali düzenleyen KAFADER adına Dernek Başkanı Özgür Oğuz yaptı. Başkan Oğuz konuşmasında iki yıldır çok istemelerine rağmen pandemi nedeniyle festivali düzenleyemediklerini ancak bu süreçte eski Valimiz Gökmen Çiçek’in öncülüğünde festival alanında bazı tadilat işlemlerinin yapıldığını ve festival alanının derneğin mülkiyetine geçtiğini ifade ederek bu konuda katkıları için de Vali Çiçek’e ve Kaymakam Düzgün’e müteşekkir olduklarını dile getirdi. Bu yılki festivalin ana teması olarak Hacı Bektaş-ı Veli’nin “Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu!” sözünü belirlediklerini, bugün adına tören düzenlenen Hamza Şeyh Dede’nin de yaşadığı yıllarda Kayabelen ve çevresindeki insanlar için karanlıklara ışık tutan bir halk önderi olduğunu söyleyen Oğuz, katılan herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı. Dernek Başkanı Oğuz’un ardından konuşan Kayabelen Köyü Muhtarı Hamza Oğuz da festival alanındaki tadilatların yapılması konusundaki desteklerinden dolayı Vali Çiçek ve Kaymakam Düzgün’e, festivali düzenleyen KAFADER’e ve katılım sağlayan herkese teşekkür ederek, mutlu bir gün geçirmelerini diledi. Muhtar Oğuz’un ardından konuşma yapan Şuhut Kaymakamı Lokman Düzgün, bu tür etkinliklerin birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek, aynı zamanda da ilçemizi tanıtmak adına çok önemli olduğunu belirterek etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılanlara teşekkür etti. Kaymakam Düzgün’e günün anısına KAFADER Başkanı Özgür Oğuz tarafından çiçek takdim edildi.
Konuşmaların ardından festivalde ikram edilecek pilavın duası yapıldı ve katılımcılara ikram edildi. Kayabelen Köyü Semah Ekibi, Erhan Bakay, Bolvadin HOYEK Halk Dansları Ekibi, Erdoğan Çördük ve Isparta Yalvaç Körküler Köyü Semah Ekibi programın ilk bölümünde sahne alan isim ve ekipler oldu.
Büyük Taarruz’un 100. Yılı Anlatımı Büyük Alkış Topladı
Kayabelen Festivali’nde geçmiş yıllarda Millî Mücadelenin 100. Yılı, Anneler Günü gibi özel günler için yapılan slayt gösterilerine bu yıl Büyük Taarruzun 100. Yılı anlatımı ve slayt gösterisi de eklendi. Kayabelen Köyünden araştırmacı Naci Oğuz ve Dernek Yetkilisi Ali Birim tarafından hazırlanan slayt gösterisi Kazım Demirer’in sunuculuğunda katılımcılara aktarıldı. Atatürk’ün Samsun’a hareketi ile başlayan anlatımda özellikle Büyük Taarruz öncesi yapılan hazırlıklar, Kurtuluş filmi ve Nazım Hikmet’in Kuva-yi Milliye Destanı adlı eserinden örneklerle sunuldu ve Büyük Zaferin önemine değinildi. Slayt gösterisinin bitiminde izleyenler çalan İzmir Marşı’na büyük bir coşkuyla eşlik etti.
Tuncay Balcı, Uğur Önür ve Havanur coşturdu
Festivalin öğleden sonraki bölümünde ilk olarak hediyeli bağış etkinliği gerçekleştirilirken ulusal çapta tanınan Türk Halk Müziği sanatçıları da bir bir sahne aldı. Bağlama ve ses sanatçısı Tuncay Balcı sevilen türkü ve deyişleri seslendirdikten sonra Ankara Turnalar Sanat Kulübü Semah Ekibinin semah gösterisi büyük beğeni aldı. Daha sonra sahneye çıkan Dede Mehmet Turan, hem türkü ve deyişler seslendirdi hem de bu deyişlerin anlamlarıyla ilgili izleyenleri bilgilendirdi. Mehmet Turan’ın ardından sahneye son günlerin sevilen sanatçılarından Uğur Önür çıktı. Kabak kemanesi ve sesiyle izleyenlere coşkulu dakikalar yaşatan Önür’e “Şah De” deyişinde izleyenler arasında bulunan ve deyişin kaynak kişisi olan Tekke Köyünden Fadime Ananın da sahnede eşlik etmesi büyük alkış topladı. Yöremiz türkülerini başarıyla seslendiren Önür’ün ardından sahne alan Havanur ile coşku doruğa çıkarken izleyenler Havanur’a oyunlar ve halaylarla eşlik etti. Festival, KAFADER Başkanı Özgür Oğuz’un katılanlara teşekkürüyle son buldu.