Değerli Şuhut Anayurt okuyucuları, Önceki yıllarda Şuhut Ekin Dergisi’nde Sabri Şenbabaoğlu ağabeyimle birlikte “ŞUHUT’TA İLKLER ” adıyla bir köşe hazırlamıştık. Aklımın erdiği, gözlerimin gördüğü, kulaklarımı işittiği şeyleri kayda geçirmek suretiyle “arşivleme “yani gelecek nesillere aktarma görevini yerine getirmeye çalıştık. Bazen de büyüklerimizden bize ulaşan bilgileri siz Şuhutlulara aktarmayı vazife bildik. Kalbimizin derinliklerine kadar işlemiş olan Şuhut sevdası nedeniyle memleketimizin maddi ve manevi değerlerini benimsetmek ve yaşatmak arzusuyla bu köşeyi sizlerin istifadesine sunduk.Köklü bir tarihe ve kültüre sahip olan Şuhutumuzda geçmişte neler yaşandığını, kimlerin neler yaptığını, mesleklerinde bir ilki başaranları kayda geçelim ki unutulmasın. Vefa duygusunu kaybetmiş toplumlar asla ilerleyemez. Ecdadına saygı duymayan toplumlar ayakta kalamaz.
ŞUHUT’TA KURULAN İLK SPOR TAKIMI;
1934 yılında Şuhut Halkevi öncülüğünde kurulan ŞUHUT İDMAN YURDU spor kulübüdür. Halkevinin spor kolu tarafından kurulan kulüp sadece Şuhut’un değil Afyon’un da ilk kulüplerinden biridir. İkinci Dünya Savaşı çıkınca kulüp faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştır. 1948 yılında Şuhut Askerlik Şube Başkanı Binbaşı Şirin Şahin’in gayretleri sonucu Şuhut Hisar Spor Kulübü kurulmuştur. Kurucu başkanı Sabri Şenbabaoğlu’dur.
ŞUHUTLU İLK MİLLİ FUTBOL HAKEMİ VE GÖZLEMCİSİ;
Mehmet Dağlı
ŞUHUTLU İKİNCİ MİLLİ FUTBOL HAKEMİ;
Emekli Astsubay Tekin Tuzlar
ŞUHUT’UN İLK LİSANSLI VE DİPLOMALI ANTRENÖRÜ;
Zeki Çetin.1947 Şuhut doğumlu olup 1972-73 yıllarında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kurslarını başarıyla geçerek Beden eğitimi öğretmeni olmuştur. 1974 yılında Afyon Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü tarafından açılan kursları başarıyla tamamlamıştır.
ŞUHUTLU İLK MİLLİ VOLEYBOLCU;
Abdullah Ataman
ŞUHUTLU İLK MİLLİ FUTBOLCU;
Nihat Baştürk
1973 doğumlu Nihat Baştürk 1998 yılında Galler ile oynanan milli maçta ilk defa Ay-yıldızlı formayı giymiştir.
ŞUHUTLU İLK GÜMRÜK KOMİSYONCUSU;
Ali Osman Çağır. 1960 yıllarda İzmir’de gümrük komisyonculuğu işine başlamıştır. 5 tane şirket kurarak mesleğinde en iyiler arasına girmiştir.
ŞUHUTLU İLK BAYAN KUAFÖRÜ;
Muharrem Şendoğan. İstanbul’da mesleğinin zirvesine çıkarak pek çok sinema ve ses sanatçısının kuaförü olmuştur.
ŞUHUTLU İLK MOTOSİKLET SAHİPLERİ;
Motosiklet 1950’lerde hem dünyada hem de Türkiye’de moda oldu.Şuhut’ta ilk motosiklete binenler Remzi Aras (1933-1990) ve Mehmet Elçi (1933).Bu iki değerli 1950’lerde yani 15-18 yaşlarında iken motosiklet sahibi olmuşlardı.
ŞUHUT’TA KOYUNCULUĞUN KÖYLERE KAYMASI;
Şuhut’ta eskiden beri küçük ve büyük baş hayvancılık yapılırdı. 1950’lerde Şuhut merkezde koyunculuk bitti. Şuhut’ta koyunculuk yapan büyük aileler (Hacinebioğlugil, Topal Musalar, Hocaoğlugil) köylerde ortakçı bularak mesleğe devam ettiler. O yıllarda en fazla koyun Balçıkhisar Kasabası’nda idi.
ŞUHUT’TA İLK TUZ KIRMA VE SÜRTME MAKİNESİ GETİREN;
Nuri Şenbabaoğlu
ŞUHUT’TA TAVUKÇULUK KOOPERATİFİ;
1968 yılında kuruldu.1993 yılına kadar faaliyet gösterdi. Bir dönem haftada 5 milyon yumurta üretilen Şuhut’ta tavukçuluk çok gelişti. Yüzlerce aile tavukçuluk yaparak geçimini sağladı.Öyle ki 1980’lerin sonunda Şuhut, Başmakci, Kayseri ve Çorum, Türkiye’de
yumurta fiyatını belirleyen 4 merkez haline geldi.
ŞUHUT’UN İLK HÜKÜMET TABİBİ;
İlçe olduktan (1946) sonra Şuhut’un ilk hükümet tabibi; Dr.Ahmet Nurettin Turan’dır.
ŞUHUTLU İLK ASTSUBAY;
Cavit Gülbahar’dır. Rahmetli Bacak Hasan’ın kardeşi olan Gülbahar 1915 doğumlu olup 1968 yılında vefat etmiştir. Ankara’da görev yaptığı 1950’lerde Şuhutlu hemşehrilerine çok yardımcı olmuştur.
ŞUHUTLU İLK EMNİYET MÜDÜRÜ;
Yaşar Yeğen’dir. 1952 doğumlu olan Yeğen, bir çok il ve ilçede görev yaptıktan sonra 2012 yılında emekli oldu.
ŞUHUT’UN İLK KÜTÜPHANE MÜDÜRÜ;
Hasan Kılıçkaya’dır.Büyük Camı müezzini Emin hocanın oğlu olan Kılıçkaya 1965 yılında açılan Şuhut İlçe Halk Kütüphanesinin müdürü olmuştur.
ŞUHUTLU İLK HAC ORGANİZATÖRLERI;
Ülkemizde 1979 yılından itibaren hac organizasyonu sadece Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Önceki yıllarda ise bu işi şahıslar yapardı. Şuhut’ta hac organizasyonu yapanlar; Sabri Ölmez,Abbas Bağır, Mehmet Karahan (Ağa Mehmet), Nuri Ertaş, İsmet Volkaner ve Halil Kahraman (Kılınç Efe).
ŞUHUT’TA İLK TELEVİZYON ALAN KİŞİ;
Necip Şenbaba ‘dır.1974 yılında hem evine hem de isyerine televizyon alan Necip Şenbaba, aynı zamanda Şuhut’un ilk televizyon satıcısıdır.
ŞUHUTLU İLK MOBİLYA İMALATÇISI;
Ethem Ülkütaş’tır. 1930’dan 1955 yılına kadar mobilya imalatı yapmıştır. Dükkanı Ziraat Bankası’dan Hisar’ a doğru gidilen yolun üzerindeydi. Ethem Ülkütaş ilk defa Şuhut’a planya makinasını getiren kişidir. Ülkütaş o dönemlerde masa,sandalye, dolap,çeyiz ve yük sandığı, mutfak dolabı ve mutfak rafı yapardı. Ayrıca Şuhut’ta resmi daireler için makam koltuğu,masası ve dolabı imalatı yapardı.
ŞUHUTLU İLK TAKSİ ŞOFÖRLERİ;
“Öfkeli” lakabıyla tanınan H.Hüseyin Küçükkaya ile Gökmenoğlu Ömer’dir. 1940’lı yıllarda araba fiyatları çok yüksek olduğundan şoför erbabı, hali vakti düzgün zengin kişilerle ortaklaşa araç alabiliyordu. H.Hüseyin Küçükkaya Hocaoğlu ile Gökmenoğlu Ömer ise Hacınebilerle ortaktı.
ŞUHUTLU İLK TRAFİK POLİSİ;
1932 doğumlu Hasbi Düğüncü’dür.
ŞUHUT’UN İLK KASAPLARI;
Hüseyin Kule (Gıdak Efe-Kule Kardeşlerin dedesi ), Kasap Şükrü (Küçük ) ve Kasap Ali (Türk).
ŞUHUT’UN İLK SAAT TAMİRCİSİ;
İbrahim Kasalak’tır. Önceleri berberlik yapan İbrahim Kasalak, daha sonra saat tamirciliğine başlayarak uzun yıllar Şuhutlulara hizmet etmiştir.