PALA DAYI’DAN EBER GÖLÜ İÇİN ÇAĞRI: “EBER GÖLÜ’NÜ YAŞATALIM”
Eber Gölü Yaşasın Hareketi Başkanı Ekrem Önder Çiftçi, doğal yaşamıyla tanınan “Pala Dayı” lakaplı İsmail Dadak ve kardeşlerini Dadak köyündeki yaşam alanlarında ziyaret etti. Görüşmede Eber Gölü’nün geleceği, Akarçay Havzası’ndaki su kaynakları, tarımsal sulamada tasarruf ve doğal yaşamın korunması ele alındı.
Eber Gölü ve Akarçay Havzası’nın korunmasına yönelik çalışmalarını sürdüren Eber Gölü Yaşasın Hareketi Başkanı Ekrem Önder Çiftçi, Afyonkarahisar’da doğal yaşamıyla tanınan İsmail Dadak’ı (Pala Dayı) ve kardeşlerini Dadak köyündeki yaşam alanlarında ziyaret etti.
Doğa ve kırsal yaşam üzerine gerçekleştirilen buluşmada, Eber Gölü’nün mevcut durumu ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulunulurken, bölgedeki su kaynaklarının korunmasının önemi üzerinde duruldu. Özellikle tarımsal sulamada suyun daha bilinçli ve tasarruflu kullanılması gerektiği ifade edildi.
PALA DAYI’YA EBER GÖLÜ ATKISI HEDİYE EDİLDİ
Ziyaret sırasında Ekrem Önder Çiftçi tarafından Pala Dayı’ya Eber Gölü’nü simgeleyen bir atkı hediye edildi.
Eber Gölü’nün korunması için yürütülen çalışmaların yalnızca gölle sınırlı olmadığını belirten Çiftçi, Akarçay Havzası’nın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Çiftçi, Eber Gölü’nün yanı sıra Akşehir Gölü, Sultandağları, dereler ve havzadaki doğal yaşamın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğine dikkat çekti.
“GÖNÜL İSTERDİ Kİ EBER’İN BALIĞINI GETİRELİM”
Eber Gölü’nün geçmişte bölgenin önemli balıkçılık alanlarından biri olduğunu hatırlatan Çiftçi, göldeki kirliliğin doğal yaşam üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Çiftçi, “Gönül isterdi ki bugün Pala Dayı’ya Eber Gölü’nün balığını getirelim. Ne yazık ki fabrika ve kanalizasyon atıklarının oluşturduğu kirlilik nedeniyle 2018 yılından bu yana gölde balık yaşamıyor. Umudumuz, Eber’in yeniden temiz suyuna ve canlılığına kavuşması.” ifadelerini kullandı.
Eber Gölü’nün yeniden eski canlılığına kavuşmasını temenni eden Çiftçi, gelecek yıllarda gölün temiz suyuna ve doğal zenginliğine yeniden kavuşması için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.
PALA DAYI: “SULARIMIZI DENGELİ KULLANALIM”
Eber Gölü’nün korunması gerektiğini vurgulayan Pala Dayı ise su kaynaklarının bilinçli kullanılmasının önemine dikkat çekti.
Özellikle tarımsal sulamada tasarrufa gidilmesi gerektiğini belirten Pala Dayı, kendilerinin de dağlık alandaki üretim alanlarında damlama sulama sistemine geçtiklerini söyledi.
Pala Dayı, “Göllerimiz kurumasın. Sular çok kıymetli. Biz bile dağlarda damlama sulamaya geçtik. Sularımızı dengeli kullanalım, Eber Gölü’nü yaşatalım. Eber Gölü Yaşasın.” diyerek vatandaşlara çağrıda bulundu.
“O GÖL YAŞARSA BİNLERCE İNSAN VE CANLI FAYDALANACAK”
Eber Gölü’nün yalnızca bir su kaynağı olmadığını, bölgedeki insan ve canlı yaşamının önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Pala Dayı, gölün korunması için yürütülen çalışmalara destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.
Pala Dayı, “O göl yaşarsa binlerce insan, kuş ve doğa bundan faydalanacak. Biz de her zaman olduğu gibi Eber’i savunan kardeşlerimizin, başkanımızın yanında olacağız. Üzerimize ne düşerse yaparız.” dedi.
Ekrem Önder Çiftçi de Eber Gölü’nün özellikle göçmen kuşlar açısından önemli bir yaşam, beslenme ve konaklama alanı olduğuna dikkat çekerek gölün korunmasının toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Ziyaret, “Eber Gölü Yaşasın” çağrısının yinelenmesi ve Akarçay Havzası’ndaki su kaynaklarının korunarak gelecek nesillere aktarılması temennisiyle sona erdi.
