Şuhut Anayurt Gazetesi

VEFATININ 4. SENESİNDE HİLMİ ŞENBABAOĞLU VE HAC İLE İLGİLİ İKİ KİTAPÇIĞI

VEFATININ 4. SENESİNDE HİLMİ ŞENBABAOĞLU  VE HAC İLE İLGİLİ İKİ KİTAPÇIĞI
1.082 views
05 Temmuz 2023 - 18:44

Şuhut’un sosyal ve kültürel hayatında derin izler bırakmış olan Hilmi Şenbabaoğlu bundan dört yıl önce 28 Haziran 2019 tarihinde vefat etmişti.
İlçemizde “Hacı Babalar” diye tanınan, çok sayıda imam hatip, hafız ve müderris yetiştirmiş bir aileden gelen Hilmi Şenbabaoğlu, uzun yıllar Şuhut’ta hem esnaflık hem de hayır hasenat hizmetlerinde bulunmuş kıymetli bir insandı.
Ailenin adını taşıyan medrese, Osmanlı döneminde Şuhut’un önde gelen eğitim kurumlarındandı ve yüzlerce öğrenci yetiştirmişti. Dedesi ve babası bu medresede hocalık yapan Hilmi Şenbabaoğlu, küçük yaşlardan itibaren İslami ilimlere ilgi duyan, okuyan, araştıran bir insandı. Onun yetişmesinde ve şahsiyetinin oluşmasında önemli rolü bulunan İbrahim Şenbabaoğlu, Şuhut’un manevi kutuplarından biriydi. İstanbul’da öğrenim gören ve müderris olan İbrahim Efendi, Cumhuriyetin ilanından sonra senelerce ilkokul öğretmenliği yapmış, 1950 yılında Şuhut’un ilk Müftüsü olmuştur.
Hilmi Şenbabaoğlu, babasının İplik Camisi’nde yapmış olduğu sohbet ve vaazları bir araya getirerek “Minberden Sesler” adıyla yayınlamıştır. Bu kitap İmam Hatip Liselerinde ve Yüksek İslam Enstitülerinde yardımcı ders kitabı olarak okunmuştur. İlmihal kitabı bulmanın bile zor olduğu yıllarda küçük kitapçıklar yayınlayarak bu ihtiyaca cevap vermeye çalışan Hilmi Şenbabaoğlu’nun Hac ile ilgili iki eseri bulunmaktadır. Hac ibadetini yerine getiren hacıların yurda dönmeye başladığı şu günlerde bu iki kitap hakkında kısa bilgiler vermek faydalı olacaktır.
Yukarıda ifade ettiğimiz gibi, 1960’lı yıllarda klasik ilmihal kitabı bile bulunamazken, Hilmi Şenbabaoğlu’nun yazdığı küçük kitapçıklar büyük ilgiyle karşılanmıştır.
HAC ve YOLCULUĞU (1966)
Afyon Kanaat Matbaası’nda basılan kitapçık 36 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın ilk bölümünde haccın iman ve ibadet yönü anlatılırken, ikinci kısımda hac yolculuğu, güzergahı, konaklama ve ziyaret yerlerinden bahsedilmektedir. Esere, hacı adaylarına faydası olması gayesiyle basit Arapça kelimelerin yer aldığı küçük bir sözlük eklenmiştir.
Kitapta haccın farzları, vacipleri, sünnetleri, haccın hükümleri, hacda okunacak dualar detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.
MEKKE VE MEDİNE’DE OKUNACAK DUALAR (1966)
Afyon Özen Matbaası’nda basılan kitapçıkta hac sırasında okunacak bütün duaların yer almaktadır.
Bundan 57 yıl önce yayınlanmış olan iki kitapçığın her birinin 5000 adet basıldığını ve büyük ilgi gördüğünü ekleyelim.
Hükümet Caddesi’nde (Uzun Çarşı) 60 yıl esnaflık yapan Hilmi Şenbabaoğlu, akşamları da Şuhut Kur’an Kursu’nda hocalık görevini ifa etmiştir. Ramazan ayında Kur’an Kursu öğrencilerini, ücretini kendi ödeyerek tuttuğu araçlarla köylere götürerek iftardan sonra mukabele okumalarını sağlayan Şenbabaoğlu, Şuhutlu gençlerin lise ve üniversite eğitimi almaları için yol gösterici ve destekçi olmuştur.
97 yaşında vefat eden Hilmi Şenbabaoğlu’nu ölümün 4.sene-i devriyesinde şükranla anıyor, Yüce Allah’tan rahmet diliyoruz.