Şuhut Anayurt Gazetesi

“YERLİ VE MİLLİ” ŞUHUTLU İKİ MARKA YERELİST 2024 FUARINA KATILDI

“YERLİ VE MİLLİ” ŞUHUTLU İKİ MARKA YERELİST 2024 FUARINA KATILDI
1.939 views
15 Aralık 2024 - 13:38

İstanbul Perakendeciler Derneği’ne üye yerel zincir market temsilcileri ile üretici tedarikçi ve distribütör firmaları bir araya getiren YERELİST -2024 etkinliğine yoğun katılım oldu.
İstanbul Ticaret Odası’nın da desteklediği fuarda Şuhutlu iki marka sektör paydaşları ile bir araya geldi.
DANET , coğrafi işaretli ve glütensiz lezzetleriyle fuara katıldı. 1975 yılında Şuhut’ta kurulan ve 50 yıl içinde Türkiye’nin önemli et ve et ürünleri markası haline gelen DANET , Afyonkarahisar’ın geleneksel lezzeti , coğrafi işaretli ve tescilli Afyon Sucuğunun yanı sıra glütensiz ürün çeşitleri ve çölyak hastalarının tüketebileceği özel ürünlerle fuarda dikkat çekti.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Kuru Gıda Toptancılar Sitesinde gros market açan ve her geçen gün büyümeye devam eden ET ENFES AFYON firması da YERELİST -2024’e katılarak zengin çeşitleriyle sektör temsilcilerinin karşısına çıktı. “Birlikte Yerel’iz” temasıyla gerçekleştirilen, zincir market temsilcileri, üretici, tedarikçi ve distribütör firmaları bir araya getiren İstanbul Yerel Marketler Buluşması ve Fuarı (YERELİST), 8’inci kez kapılarını İstanbul’da açtı.
Fuarın açılış töreni, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün ile İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere’nin katılımıyla gerçekleştirildi.
Gürcan, fuarın açılışında, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin bilgi vererek, “Pandemi sonrası dönemde, tarihsel gelişmelerden farklı olarak küresel ticaret hacmindeki artış, küresel ekonomik büyümenin altında seyretmektedir. Küresel büyüme ve küresel ticarette bahsettiğimiz gibi güçlü olmayan beklentilere rağmen, Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor, istihdam ve ihracat da artışlarını sürdürmekte.” dedi.Geçen yıl yüzde 5,1 büyüyen Türkiye ekonomisinin OECD ülkeleri arasında birinci, Avrupa’da ikinci ve G-20 ülkeleri içinde üçüncü düzeyde yer aldığını aktaran Gürcan, kişi başına düşen milli gelirin ise yüzde 24,2 artarak 13 bin 243 dolara yükseldiğini bildirdi.
– “2023’te ticaret hacmi 59,3 trilyon lira, perakende ticaret hacmi 10,5 trilyon lira oldu”
Gürcan, yılın 11 ayında ihracatın, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artışla 238,5 milyar dolara ulaştığını, mal ihracatının net 5,8 milyar dolarlık bir artış sağladığını, ithalatta düşüşün devam ettiğini söyledi.
Bakanlığın en temel hedeflerinden birinin adil ve rekabetçi iç piyasa ve istikrarlı iç ticaret ortamı tesis etmek olduğunu dile getiren Gürcan, şunları kaydetti:
“2023 TÜİK verilerine göre, ülkemizde 3,7 milyon işletme bulunmakta olup, bu işletmelerin 1,5 milyonu perakende işletme olarak faaliyet göstermektedir. Bununla birlikte, 2023’te ülkemizde ticaret hacmi 59,3 trilyon lira iken perakende ticaret hacmi 10,5 trilyon lira olmuştur. Perakende ticaretin içinde ise gıda perakendeciliği yüzde 17’lik bir paya sahiptir. Gıda perakendeciliği de hem organize perakendeciler hem de geleneksel perakendeciler tarafından yapılmaya devam edilmekle birlikte organize perakendecilik dünyada ve Türkiye’de her geçen gün de payını artırmaktadır. Ülkemizde gıda perakendeciliği sektöründe organize ve geleneksel kanalların yani pazarların, yerel marketlerin yaklaşık yarı yarıya olduğu görülmektedir. Bu çerçevede her iki tarafın da sektör açısından büyük önem arz etmesi, serbest piyasa şartlarında sağlıklı bir rekabet ortamının korunmasını elzem hale getirmektedir.”
>>Hatice Uğur