Şuhut Anayurt Gazetesi

HEMŞEHRİMİZ MUSTAFA UYSAL’IN ÇABALARI SONUCU GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMIŞTI

HEMŞEHRİMİZ MUSTAFA UYSAL’IN ÇABALARI SONUCU GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMIŞTI
466 views
07 Mayıs 2023 - 17:14

Yazıldığı günden beri Türk Milleti ve İslam Aleminde çok sevilmiş. Türkçenin dışında Arapça, Farsça, Arnavutça, Boşnakça ve Rumca yazma eserlerle dilden dile yayılmıştır. Mübarek günlerin, anmaların ve zikir sohbetlerinin vazgeçilmez parçası olan MEVLİD-İ ŞERİF, tanınmış bestekar Kemal Batanay tarafından 1956 yılında 89 ayrı makam ve 10 farklı usülde bestelenmiş ancak icra edilmemiştir. “BESTELİ MEVLİD”, Kemal Batanay’ın talebelerinden olan Şuhutlu hemşehrimiz Mustafa UYSAL’ın gayretleri sonucu 67 yıl sonra gün yüzüne çıkarılarak seslendirildi. Halen ŞUHUT VAKFI başkanlığını yürüten Mustafa Uysal, mütevelli heyet üyesi olduğu KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ’nin katkıları ile Besteli Mevlid’i halkımızla buluşturarak büyük bir vefa örneği sergiledi.
İlk kez 16 Mart 2023 tarihinde K. Maraş depreminin 40.günü Ankara’da icra edilen Besteli Mevlid, bu defa 29 Nisan 2023 günü Bursa’da seslendirildi.
Kaleme aldığı Mevlid-i Şerif ile tüm İslam aleminde adını duyuran Süleyman Çelebi’nin ölümünün 600. yılında UNESCO tarafından 2022 yılı “Süleyman Çelebi Yılı” ilan edilmişti. Kapadokya Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle Süleyman Çelebi’nin Mevlid-i Şerif’i kaleme aldığı Bursa’da besteli mevlid icra edildi.
Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programda Kemal Batanay’ın 1956 yılında bestelediği Mevlid-i Şerif’i seslendiren sanatçılar, mevlidi 11 ili etkileyen depremlerde hayatını kaybedenlere armağan etti. Program sonrası sanatçılar ve geceye katılan vatandaşlar hayatını kaybeden vatandaşları dualarla andı.
Vefatının 600. yılında kaleme aldığı şehirde anıldı
Süleyman Çelebi’nin Bursa’da kaleme aldığı ve İslam dünyasında yankı bulan Mevlid-i Şerif, altı asır sonra yeniden yazıldığı Bursa’da seslendirildi. 1956 yılında Kemal Batanay’ın bestelediği Mevlid-i Şerif’in bir kısmını seslendiren sanatçılar, programa katılan vatandaşlara duygu dolu anlar yaşattı.
Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Kurulu Üyesi Mustafa Uysal, “UNESCO. Süleyman Çelebi’nin 600’üncü vefat yılını dünyada anma yılı ilan etti. Cumhurbaşkanlığı tarafından Süleyman Çelebi’nin anılması için ilgili kuruluşlara talimatlar verildi. Biz de bunu kendimize vazife edindik. 67 yıl önce bestelenen Mevlid-i Şerif’in Süleyman Çelebi’nin anma yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir proje tebliğ ettik. Kapadokya Üniversitesi olarak bu projenin oluşmasında vesile olduk. Bu 89 ayrı makam, 10 usul, 84 nota sayfası ve bin 35 nota satırlık bir eser. 7 saatlik bir eser, biz burada yüzde 15’ini icra ettik. Musikimiz ve kültür tarihimiz açısından önemli bir eserin de kazandırıldığını düşünüyorum. Çünkü bu eser 67 yıl sonra icra edilerek bugüne geldi. Süleyman Çelebi’nin vefatının 600’üncü yılında okumak nasipmiş diye bakıyoruz. 6 Şubat depreminde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın da aziz ruhlarına bu şerifleri de armağan ederek. dualarını da yaptık” şeklinde konuştu.

Mustafa Uysal kimdir?
Şuhutlu “Hocaoğlu” (Hocalar – Uysallar) sülalesinden olan Mustafa Uysal 1953 yılında Afyon’da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Maliye Bakanlığı’nda “Hesap Uzmanı” olarak çalşmaya başlayan Mustafa Uysal, bir süre sonra özel sektöre geçerek Anadolu Grubu’nda üst düzey yönetici oldu. 1982 – 2010 yılları arasında Anadolu Grubunda çeşitli görevlerde bulunan Uysal, 2003 – 2011 yılları arası Vergi Konsey Başkanlığı, 2010 – 2014 döneminde ise Türk Telekom Grubu Finans Başkanlığı yaptı.Çok yönlü bir insan olarak sanat çalışmalarına devam eden ve tasavvuf musikisi ile yakından ilgilenen Mustafa Uysal, uzun süredir Şuhut Vakfı Başkanlığını yürütüyor. “Yenilenebilir enerji, tarımla kalkınma, iş verimliliği, maliye politikaları, vergi uygulamaları” gibi konularda projeler üreterek ülkemizin gelişmesi ve kalkınması yolunda çaba gösteren Mustafa Uysal, bir çok vakıf ve dernekte görev yapıyor. Nevşehir’de kurulu Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi olan Uysal, Şuhutlu olmanın gururu ve sorumluluğu içinde toplumumuza yarar sağlayıcı çalışmalarına devam ediyor.