Şuhut’ta kurak geçen sonbahar – kış aylarının ardından Nisan ayında başlayan ve Mayıs ayı boyunca bereketini artıran bahar yağmurları, Haziran ayında da etkisini sürdürüyor. Pazartesi günü Çakırözü, Efeköyü, Karlık ve Koçyatağı Köylerinde etkili olan yağışlar ekili tarım alanlarında, yollarda ve evlerde zarara neden oldular.
Mayıs ayında Şuhut ve çevresinde metrekareye 204.30 kilogram yağış düşmüş, bu rakamın 1929 yılından bu yana görülen en yüksek yağış miktarı olduğu açıklanmıştı. Haziran ayında da devam eden yağışlar ilçemiz ve köylerinde ekili tarım alanlarında, yollarda ve evlerde sel baskınlarına neden oldu.
Aşırı yağışlar nedeniyle Şuhut’taki baraj ve göletlerde su seviyesi yüzde 100 oranına ulaştı. Şuhut ovasını bir uçtan diğer uca kat eden Kali Çayındaki su seviyesi rekor kırdı. Aşırı yağışlar Afyonkarahisar – Şuhut yolu başta olmak üzere ilçemizi köylere bağlayan yollarda ulaşımı aksattı. Yağışların kesilmesinin ardından çok sayıda köy yolunda onarım çalışmalarına başlanacağı öğrenildi.
Düzensiz yağışların tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkilemesinden korkuluyor. Baharın gelişiyle ekimi yapılan bazı mahsullerin aşırı yağış nedeniyle çürümeye başladığı, bunun da rekolteyi önemli ölçüde düşüreceği ifade ediliyor.
Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğunuz iklim bilimciler, Şuhut ve çevresinde yaklaşık iki aydır devam eden düzensiz ve aşırı yağışların KÜRESEL ISINMA ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ nedeniyle meydana geldiğini söylediler.
Bütün dünyayı etkileyen küresel ısınmanın mevsimlerin karakterini değiştirdiğini, beklenmedik zamanlarda aşırı ve düzensiz yağışların görüldüğünü kaydeden bilim adamları, özellikle yaz aylarında sel baskınlarının can ve mal kaybına neden olacağını belirttiler.